Skip to main content

Åland

Mitt i skärgårdshavet ligger ”fredens öar, Åland. Ett litet självstyrt svenskspråkigt landskap. Här bekantar vi oss med charmiga Mariehamn. Besöker Pellas Skeppargård med välsmakande Ålands pannkaka, Bomarsunds fästning som haft historisk betydelse samt friluftsmuseet Jan Karlsgården. Omväxlande program i härlig natur och miljö. 

Fritextsökning

Dagsprogram

 • Mitt i skärgårdshavet ligger ”fredens öar”, Åland. Detta lilla, självstyrda, svenskspråkiga landskap bildar med sina över 6500 öar och skär ett av världens största arkipelag. Njut av orörd natur, frisk luft och det sköna lugnet.

 • Dag 1: HEMORTEN – STOCKHOLM - MARIEHAMN

  Vi åker upp till Stockholm där vi stiger ombord på Viking Lines Cinderella och får våra hytter. Senare samlas vi kring smörgåsbordet. Ombord finns det mycket underhållning att ta del av.

  HEMORTEN – STOCKHOLM - MARIEHAMN
 • Dag 2: MARIEHAMN med utflykt

  Vi lämnar båten och ta oss någonstans för att äta frukost. Därefter bekantar vi oss under en busstur med Ålands enda stad, Mariehamn. Den grundades 1861 och fick namnet efter tsar Alexander II:s gemål Maria. Stadsplanen är också gjord enligt ryska mått med breda, raka gator som bitvis ännu kantas av äldre, förr så typiska trähus. Staden ligger vackert på ett smalt näs och den en kilometer långa Esplanaden förbinder Väster- och Österhamnen med varandra. Vi kör förbi fyrmastade barken Pommern, Sjöfartsmuséet och flera viktiga byggnader. Vi gör ett stopp vid det vackra Sjökvarteret och beundrar den fina utsikten från Badhusberget. På eftermiddagen lämnar vi staden för att besöka Pellas, en av de stora skeppargårdarna från allmogeseglationens tid. I detta gamla redarhem på Lemland får vi en trevlig visning som avslutas med kaffe och Ålandspannkaka. Under två nätter bor vi på det centrala, nyrenoverade hotell Park Alandia. Gemensam middag på kvällen.

  MARIEHAMN med utflykt
 • Dag 3: BOMARSUND

  Vi åker till Sunds socken, på havsviken Lumparns norra sida och det lilla Telegrafen. I närheten hittar vi rester av Bomarsund, den en gång så mäktiga fästningen. Med start 1832 byggde ryssarna under 25 års tid denna stora anläggning. Trots förstörelse av franska och engelska trupper kan man idag få en bild av fästningens storlek. Näst stopp blir vid Jan Karlsgården, friluftsmuseet som består av 20 olika byggnader och ligger vackert på en grön sluttning vid vattnet. Ett stenkast härifrån reser sig Kastelholms slott, Ålands enda borg. Här satt Erik XIV fängslad en tid.
  Kvällen är fri, (ingen middag ingår).

  BOMARSUND
 • Dag 4: MARIEHAMN – HEMORTEN

  Idag väljer vi morgonrutten Mariehamn – Kapellskär som tar 2,5 timme. Innan vi lämna färjan äter vi frukost. Färden går sedan via Stockholm söderut, med en gemensam middag under dagen. Vi beräknas nå västkusten runt 19-tiden.

  MARIEHAMN – HEMORTEN

Karta

Hotell

Viking Line 1
Viking Line 1
Vår första natt bor vi ombord på välkända och trevliga fartyget Viking Line Cinderella i bekväma 2-bäddshytter (insides). På Åland har vi sedan 2 nätter på härliga Park Alandia*** Ett hemtrevligt fami...