Skip to main content

Bankaresa Stade med Altes Land 4 dgr

Bankaresan är en återkommande tradition, och under 2020 går årets Bankresa till Altes Land och Stade. Längs med floden Elbes stränder, väster om Hamburg, ligger Nordeuropas största område för fruktodling. Under annorlunda former ser vi äpple- och fruktodlingarna, besöker en odlare och prövar de förädlade produkterna på bland annat ett bränneri! Stade, där vi bor fint på Park Hotel Stader Hof, är en liten stad fylld med svenskminnen, korsvirkeshus, mysiga gator, gränder, caféer och butiker. Här kommer vi att stortrivas med både hotellet och staden så välkommen med!

Påstigningsplatser 
3 maj: Hässleholm, Bjärnum, Vittsjö, Markaryd samt Strömsnäsbruk
17 maj Malmö, Staffanstorp, Lund, Landskrona, Helsingborg, Viken, Höganäs, Jonstorp, Ängelholm, Eslöv, Hörby, Höör
24 maj Trelleborg, Skanör, Falsterbo, Höllviken, Vellinge, Tygelsjö, Malmö
16 aug Malmö, Staffanstorp, Lund, Landskrona, Helsingborg, Sjöbo, Svedala, Oxie, Trelleborg

Fritextsökning

Dagsprogram

 • Dag 1

  Resan startar tidig morgon med upphämtning på våra påstigningsorter. Väl ombord på bussen sätter vi oss bekvämt tillrätta och senare når vi Öresundsbron. Efter en kort resa i Danmark gör vi vårt första ”fikastopp” där vi låter oss smaka samtidigt som vi sträcker på benen. I Rödby väntar nästa färja som på mindre än en timme tar oss till Puttgarden i Tyskland. Vi rullar iland och känner hungern göra sig påmind så visst passar det bra med resans första lunch nu. Mätta och belåtna fortsätter vi sedan resan söderut. På håll skymtar vi den gamla Hansastaden välbekanta silhuett. En liten stund senare tätnar trafiken och vi närmar oss miljonstaden Hamburg som vi rundar på Autobahn. Nu har det blivit dags att lämna motorvägsnätet och vi tar oss ut på landsvägarna och märker snart att fruktodling är det som dominerar i området Altes Land. De små byarna och fruktodlingarna avlöser varandra, den ena charmigare och mysigare än den andra. Tiden försvinner snabbt här på det bördiga landskapet söder om floden Elbe men bli inte förvånad om ni ser ett stort containerfartyg, till synes flytande fram över fälten på sin väg till eller från hamnstaden Hamburg. Senare når vi också vårt mål för resan - Stade. Vi beger oss direkt vårt fina hotell som ligger lummigt och lugnt direkt vid de gamla befästningsvallarna som gränsar in mot den gamla staden. Här ska vi bo de kommande nätterna så i lugn och ro installerar vi oss på våra rum. Nu väljer några kanske en stunds avkoppling medan andra kanske sträcker på benen med en första promenad i omgivningarna. Lite senare samlas vi alla igen för en första gemensam och välsmakande middag på hotellet. Mätta och belåtna kanske vi avslutar dagen med en stund i baren eller så lockas man av sköna sängar och drar sig tillbaka för en god natts sömn.

 • Dag 2

  Vi vaknar och börjar dagen med en riktigt ”tysk” och välsmakande hotellfrukost. Sedan har det blivit dags att ta sig an Stade. Under en promenad genom staden, här kommer bussen inte fram, får vi höra mer om stadens spännande historia och framför allt kanske vilken roll vi svenskar har spelat i stadens historia. Berättelserna är många och spännande när vi promenerar runt bland de gamla magasinsbyggnaderna längs floden Schwinge är det lätt att förstå vilken betydelse staden haft som handelsstad. Hade vi gått här för några hundra år sedan hade vi inte ens varit utomlands för staden blev svensk 1643! Vi avslutar rundturen med lunch på stan och tar därefter hjälp av bussen en liten bit. Vi tar oss upp till floden Elbe vid Stadersand, ett som ni märker populärt utflyktsmål för många tyskar i området. Här följer man noga på ”hobbynivå” alla de stora och mäktiga fartygen som hela tiden passerar på sin väg till Hamburg eller på väg ut i vida världen! Nogsamt berättas det om destination, längd, vikt, djupgående, last och annan ”nyttig” information om alla fartyg. Det här är ett folknöje man inte vill missa! Vi återvänder så småningom till Stade och resten av eftermiddagen spenderas på egen hand i mysiga Stade. Oavsett om ni önskar en fika på hotellet eller shoppingrunda i centrum så finns något för alla. På kvällen samlas vi åter för en gemensam middag där vi umgås, har trevligt och delar med oss av dagens intryck och upplevelser innan vi drar oss tillbaka för natten.

 • Dag 3

  Åter igen inleder vi dagen med en god frukost. Sen väntar ännu en spännande dag med annorlunda och nya upplevelser. Vi tar bussen till de närbelägna byarna Buxtehude och Jork i Altes Land. Vi startar med att besöka fruktodlaren Matthies som kommer att berätta om fruktodlarens glädjeämnen och vedermödor här. Med hjälp av Obsthof Express, ett slags traktortåg med vagnar, får vi också åka ut i fruktodlingarna och se dem på nära håll. Besöket här avslutas med lite tid i butiken där gårdsförsäljningen blomstrar. I närheten ligger Hotel Altes Land där man väntar på oss med dagens lunch. Här låter vi oss väl smaka och pustar ut en stund innan vi åter beger oss till bussen. Nu står Nordik Brennerei på tur! Av den kunnige gårdsinnehavaren får vi under knappt två timmar höra mer om hur han arbetar med att förädla frukten från området till olika sorters snaps och annan alkohol. Givetvis bjuds det också på möjlighet att pröva några av de ädla dropparna, varför inte snapsen med underfundiga namnet New Jork. Här finns också möjlighet att handla med hem för ”gårdspriser” från butiken för den som önskar. Efter att vi kommit tillbaka till Stade och hotellet finns möjlighet för en stund på egen hand, kanske en avslutande promenad i Stade. På kvällen samlas vi åter på hotellet för en gemensam avslutningsmiddag dör vi under trivsamma former summerar och avslutar våra härliga dagar här i Altes Land.

 • Dag 4

  Även idag har vi möjlighet att njuta av en god frukost innan vi ska lämna hotellet och påbörja resan hemåt. Efter utcheckning sitter vi upp i bussen och rullar ut ur Altes Land för att på välkända vägar åter komma ut vid Hamburg på motorvägen norrut. Vi ska givetvis i sedvanlig ordning pausa och sträcka på benen för välbehövliga fikapauser. Lite längre norrut i Tyskland stannar vi för en gemensam och avslutande lunch för resan. Med ny energi kan vi sedan också ta oss an en av gränshandlarna för proviantering och avslutande shopping innan vi åker fram till färjan i Puttgarden. Efter att färjan ankommit Rödby är det bara drygt 2 timmars resa i Danmark, en kortare paus blir det innan vi återser Öresundsbron. När vi kommit över på svensk sida återstår bara vägen i Sverige där våra resvänner efterhand stiger av på respektive avstigningsort. Vi tackar vi för härliga dagar med massor av intryck och upplevelser innan vi säger – På Återseende!

Karta