Skip to main content

Celle i sparristider

Följ med till den idylliska korsvirkesstaden Celle. De vackert pyntade husen, många över 700 år gamla tillsammans med slottet i den forna hertigstaden är en idealisk utgångspunkt för härliga vårdagar i Nordtyskland. Dessutom sammanfaller resan med skördandet av primörernas primör eller det vita guldet som det ibland kallas här – Sparris.  Förutom gemyt, shopping och umgänge i Celle blir det givetvis också besök på någon av Sparrisgårdarna här i trakten.

Fritextsökning

Dagsprogram

 • Dag 1: HEMORTEN – CELLE

  Efter påstigning längs vägen söderut i Sverige under morgonen samlas vi slutligen alla i Malmö för att låta äventyret börja. Via Öresundsbron och färjan Rödby-Puttgarden når vi Tyskland. Vi passerar Lübeck, Hamburg och ut över Lüneburger Heden. Snart åker vi också en bit på den populära Sparrisvägen genom Niedersachsen innan vi når vårt mål för resan Celle. Här beger vi oss direkt till det hemtrevliga hotellet Caroline Mathilde, vi gör oss hemmastadda efter ankomsten. Huset har en gemytlig bistro-bar och en vacker bastu- och poolavdelning, som står till gästernas förfogande. Senare avslutar vi dagen med en gemensam middag.

  HEMORTEN – CELLE
 • Dag 2: CELLE

  En god frukost får inleda dagen innan det har blivit dags att se lite mer av den charmiga staden. Vi bekantar oss med denna korsvirkesidyll under en guidad promenad. Direkt efter bron över floden Aller är vi inne i den pittoreska, gamla stadskärnan som förr omgavs av både ringmur och vallgrav. Förutom stoltheten i hertigarnas gamla slott består centrala Celle av gågator, smala gränder och torg, alla kantade med färgglada, rikt smyckade korsvirkeshus. Efter rundturen får vi fri tid att utforska Celle, stadens butiker, kanske provsmaka de läckra bakverken på något av de många caféerna. Sedan blir det lite tid för vila eller ett dopp i poolen innan vi samlas för gemensam middag.

 • Dag 3: CELLE & SPARRIS

  Även idag startar vi med hotellets goda frukost innan vi sitter in i bussen. Vi beger oss utanför staden och ska besöka en av traktens många Sparrisgårdar. Redan på vägen dit förstår vi att det är högsäsong med både bemannade och obemannade stånd med handskrivna skyltar försöker locka till ett stop och inköp av denna delikatess. På gården får vi en rundvisning där det berättas om livet för en Sparrisodlare och arbetet de har innan den ligger på våra bord, möjlighet att handla med hem finns också. Naturligtvis lämnar vi inte utan att också pröva Sparrisen så det serveras här en läcker lunch. Vi återvänder sedan mot Celle där resten av dagen kan spenderas på egen hand. För de som önskar erbjuder vi en fortsatt tur till ett av minnesmärkena över förintelsen under senaste världskriget, f.d. koncentrationslägret Bergen Belsen. På kvällen blir det åter gemensam middag denna vår sista kväll i Celle.

 • Dag 4: CELLE – HEMORTEN

  Efter hotellets goda frukost har det blivit dags att checka ut och lämna Celle och vårt mysiga hotell. På välbekanta vägar går resan norrut mot Östersjön där färjan väntar i Puttgarden. Vi pausar, fikar och sträcker på benen med jämna mellanrum och visst blir det sista stoppet strax innan färjan för lite shopping hos någon av de populära gränshandlarna. Senare rullar vi av färjan i danska Rödby och två timmar senare återser vi Öresundsbron för att vara i Malmö vid 18-tiden. Vi tackar för denna gång och med ”vitt guld” i packningen fortsätter vi fyllda av upplevelser till respektive avstigningsort.

Karta