Skip to main content

Harz - med härlig vandring

Det sägenomspunna Harz-området har otroligt mycket att erbjuda på en relativ liten yta. Å ena sidan finns det ett skiftande landskap med bergskammar, dalar, forsande vattendrag och sjöar samt vackra skogar.  Å andra sidan hittar vi många pittoreska småstäder som kan stoltsera med en fantastiskt fin korsvirkes-arkitektur och hantverkskunnande. Flera av byggnaderna vittnar om gångna tiders glansdagar och välfärd, som kom genom saltvinning och långvarig malmbrytning. Vi bor i en av dessa pärlor - Goslar, mitt i den historiska, gamla stadskärnan. Under en promenad bekantar vi oss med denna sevärda, över 1000-år gamla kejsarstad. Avstånden är korta i Harz och vi hinner med många spännande upplevelser som Wernigerode, den ” färgglada staden ” med sitt lilla, tornprydda rådhus. Vi följer den vilda Oker-dalgången och kommer till dess 260 meter långa dammvall. Mitt i den närmare 25 000 ha stora Nationalparken hittar vi besökscentrum Torfhaus och får utsikt över Brocken, Harz’ högsta berg och Tysklands ”Blåkulla”. En av dagarna passar vi på att göra en skön promenad på ett par timmar i det vackra landskapet.
 

Fritextsökning

Dagsprogram

 • Dag 1: HEMORTEN - GOSLAR

  Vi lämnar hemlandet via Öresundsbron och tar senare färjan till Puttgarden. Genom nordtyska slättlandet åker vi mot Hannover och når mot kvällen staden Goslar vid foten av Harz-bergen. Vi gör oss hemmastadda på vårt hotell och avslutar dagen med middag.

 • Dag 2: GOSLAR

  Hotellet ligger i den gamla stadskärnan, som omringas ännu delvis av en stadsmur med portar och torn. Under en promenad tittar vi närmare på denna över 1000-åriga kejsarstad., vars historia hänger nära ihop med bergsbrytningens utveckling. Första gruvan uppstod redan år 968 och så småningom upplevde Goslar en långvarig blomstringstid. Om denna
  epok minner ännu hundratals välbevarade korsvirkeshus, viktiga byggnadsverk som det romanska kejsarpalatset och ett antal kyrkor. Inom den gamla ortskärnan hittar vi på en
  kvadratkilometers yta över 1 000 K-märkta hus! Hjärtat i staden är det vackra torget med flera dekorativa byggnader, torgbrunnen och förstås det kända klockspelet.
  Vi lämnar efter lunchen staden och åker sedan ut i det blå, till någon skön plats i naturen. Här gör vi en ”vandring” på ett par timmar och njuter av den fina luften, som sedan länge
  har lockat hit folk till flera olika kurorter.
  Vill man inte följa med på turen, kan man göra egna upptäckter i denna trevliga stad.

 • Dag 3: WERNIGERODE & HARZ-BERGEN

  I Harz ligger små, pittoreska korsvirkesstäder tätt och en av dessa är Wernigerode, den ”färgglada staden i Harz”, som orten ofta kallats för. Vi promenerar genom delar av staden och möter historiska korsvirkeshus från 600 års tid. Alla vackert målade och skickligt dekorerade. Det mest kända och fotograferade är det lilla, tornprydda rådhuset vid torget.
  Längs gator, gränder och pittoreska bakgårdar hittar vi bland andra. det ”minsta huset”, ”sneda huset” och ”äldsta huset”. Från en bergsknalle vakar den forna grevliga riddarborgen ner över staden.
  Efter lite egen tid att titta runt i staden och för eventuell lunch, tar vi oss sakta uppför sluttningarna på Harz-bergen. På vägen kommer vi till kurorten Braunlage, innan vi gör en paus vid Torfhaus. Här finns besökscentrum över den närmare 25 000 ha stora Nationalparken, som vi befinner oss i. Härifrån får vi bästa utsikt över Brocken, Harz’ högsta berg och Tysklands Blåkulla.
  Tillbaka till Goslar kommer vi genom den ”vilda”, natursköna Oker-dalgången, förbi dess kända sjö och den 260 meter långa dammvallen.

 • Dag 4: GOSLAR – HEMORTEN

  Under förmiddagen färdas vi på redan bekanta vägar upp mot Fehmarn. Det blir möjlighet till lite ”shopping” innan vi äter resans avslutningsmiddag ännu i Tyskland.
  Vi beräknas att vara i Malmötrakten runt 18-tiden.

Karta

Hotell

Der Achtermann
Der Achtermann
Hotell Der Achtermann är ett traditionsrikt, gemytligt, första klass hotell med direkt anslutning till gågatorna i Gamla stan’, granne med en av stadsportarna. I den fina badavdelningen finns pool, bu...