Skip to main content

Höga Kusten

Höga Kusten, Sveriges högsta kuststräcka! Under våra dagar kommer vi bl.a. besöka Ytterlännäs gamla kyrka där vi får höra historier om häxprocesser. I Sandslån ser vi det som en gång var världens största timmersorteringsanläggning. Resan går också till Nordingrå, hjärtat av Höga Kusten och Norrfällsviken med sitt omtalade Klapperstensfält. På Box Whisky blir det guidning och provsmakning och för att väcka smaklökarna till liv ännu mer kanske någon vill prova surströmming när vi är ute på Ulvön. Hit tar vi oss med båt och vi får se det lilla fiskekapellet och hembygdsstugan. Den som vill kan också inhandla lite tunnbröd när vi besöker Mjälloms Tunnbrödsbageri. På väg söderut igen kommer vi till Thailändska Paviljongen i Utanede, ett spännande besök. Följ med på denna härlig resa genom vårt avlånga land.

Fritextsökning

Dagsprogram

 • Följ med och upplev det vackra landskapet som sträcker sig från Ångermanälvens mynning i söder till Skagsudde utanför Örnsköldsvik i norr.

 • Dag 1: HEMORTEN – UPPSALA

  Färden går upp mot Göteborg och det blir förmiddagskaffe någonstans längs vägen innan vi passerar Jönköping och tar en paus i friluftsmuseet Gamla Linköping. Middag och övernattning i Uppsala.

 • Dag 2: UPPSALA - KRAMFORS

  Efter frukost fortsätter vår färd norrut. Vi åker längs Bottenvikens västra sida och når vid lunchtid Sundsvall där vi får ett besök i kvarteret ” Stenstaden” och passar på att titta på den berömda Knaustrappan. Sedan åker vi vidare till Härnösand, här blir det ett besök på Hemsö Fästning. På eftermiddagen når vi Höga Kusten-bron där vi stannar för att njuta av utsikten över bron och Ångermanälven. Tidig kväll kommer vi till Kramfors och vårt Hotell Kramm där vi ska bo i tre nätter. Middag och god sömn väntar.

 • Dag 3: HÖGA KUSTEN MED SANDSLÅN

  Höga Kusten, Sveriges högsta kuststräcka! Under våra dagar här kommer vi göra några olika utflykter. Den första dagen ska vi besöka Ytterlännäs gamla kyrka som är mycket vacker och speciell. Här får vi en guidning om både kyrkan och lite historia om häxprocesser. Efter besöket blir det tillfälle att dricka kaffe och äta nybakad paj. Vi åker vidare till Sandslån en gång världens största timmersorteringsanläggning innan vi sedan åker till Box Whisky där vi får en guidning och det blir besök i deras provsmakningsbar. Eftermiddagen styr vi bussen mot Nordingrå, hjärtat av Höga kusten och åker till Norrfällsviken med sitt omtalade klapperstensfält där vi får möjlighet att se landhöjningen på nära håll. Kanske ett dopp för den badsugne och möjligheter till att äta lunch i Höga Kustens kanske vackraste fiskeläge med små sjöbodar i himmelsk miljö. Vi åker vidare till Barsta fiskeläge där vi besöker Barsta kapell, ett av de äldsta fiskekapellen.

  HÖGA KUSTEN MED SANDSLÅN
 • Dag 4: ULVÖN

  Efter frukost är det dags att ta båten till Ulvön. Innan vi stiger på båten i Docksta hinner vi med ett besök på Mjälloms tunnbrödsbageri där vi får tillfälle att inhandla gott tunnbröd. Båtturen tar drygt en timma och kaptenen ombord berättar om platserna vi passerar. Vi tar en promenad på Ulvön förbi det gamla fiskekapellet och hembygdsstugan samt nya kyrkan. Lunch blir det också tillfälle att äta här. Att ta sig upp till lotsutsikten kanske är ett bra sätt att skaffa sig en god aptit på! För den som prova surströmming finns det goda möjligheter till det och vi har också en guidad visning i det sista salterier här på ön! Vi åker tillbaka med samma båt och sedan vidare förbi Skuleberget. På väg tillbaka till hotellet hinner vi också med ett stopp i Lunde, platsen för Ådalskravallerna. Gemensam middag på hotellet.

  ULVÖN
 • Dag 5: KRAMFORS – BORLÄNGE

  Vi lämnar Kramfors och åker till Utanede och den Thailändska Paviljongen. Den har ritats i Thailand men byggts i Sverige med undantag för utsmyckningen i bladguld, som tillverkats i Thailand. Det är en unik byggnad och mycket sevärd. Nu styr vi bussen söderut igen för att åka ner genom Jämtland, Medelpad och Hälsingland. Vi tar oss via Hudiksvall och Gävle ner till Falun. Här gör vi ett besök vid Falu koppargruva innan vi åker vidare till Borlänge och checkar in på vårt hotell för övernattning och middag.

  KRAMFORS – BORLÄNGE
 • Dag 6: BORLÄNGE-HEMORTEN

  Nu är vi framme vid resans sista dag och efter frukost kör vi rakt söderut. Vi stannar för busskaffe vid Ljusnarsbergs kyrka i Kopparberg innan vi passerar Örebro. Ytterligare stopp vid hamnen i Askersund innan det bär vidare mot Skövde och Falköping. Vi stannar för att äta en gemensam avslutningsmiddag innan vi är tillbaka på västkusten.

Karta

Hotell

Hotell Höga Kusten
Hotell Höga Kusten
First Hotel Kramm**** ligger nära Kramfors centrum och utgör en perfekt utgångspunkt för de utflykter vi gör på resan. På hotellet finns 98 rum. Alla rum är utrustade med fri wifi, TV, telefon, vatten...