Skip to main content

Nordkap med buss och flyg

En härliga resa genom Sverige, in i Finland och till Norge med höjdpunkten Nordkap. Här har vi utsikt över Norra Ishavet! I Sverige bjuds vi på omväxlande naturscener och vackra Höga Kusten landskapet. Vi får se Världsarvet Gammelstad Kyrkstad utanför Luleå. Lite norr om Haparanda hör vi berättas om fisket i Kukkolaforsen och vi får även provsmaka nyrökt sik på lingonbröd. I Rovaniemi, som är huvudstad i finska Lappland, hälsar vi på tomten och i Sodankylä ser vi den vackra kyrkan. Finland bjuder också på Enare träsk, en av Finlands största sjöar. I Norge besöker vi Karasjok, ett samiskt centrum och genom flera tunnlar, bl.a. Nordkapstunneln kommer vi till Honningsvåg. Härifrån åker vi upp till Nordkapsklippan, Europas nordligaste punkt. Vi får Nordkapscertifikat och får se den fina utställningen. I Norge besöker vi även Hammerfest, världens nordligast belägna stad. En natt i Alta och sedan avslutar vi resan i Tromsö ”Norden Paris”. Här besöker vi Polarmuséet och den fantastiska Ishavskatedralen. Vi åker upp med Fjellheissen för att få en vidunderlig utsikt över Tromsö. Har vi tur under resan får vi se Midnattssolen, förhoppningsvis på Nordkapsklippan.
 

Fritextsökning

Dagsprogram

 • Följ med på vår härliga resa genom Sverige, in i Finland och till Norge med höjdpunkten Nordkap. Här har vi utsikt över Norra Ishavet! I Norge besöker vi också Hammerfest och Alta och vi avslutar resan i Tromsö ”Nordens Paris”.

 • Dag 1: HEMORTEN – UPPSALA

  Vi börjar vrår spännande resa på västkusten och åker upp mot Göteborg. Vi stannar för förmiddagskaffe innan vi passerar Jönköping och tar lunchpaus på väg mot Stockholm. På kvällen kommer vi till vårt hotell i Uppsala, checkar in och äter gemensam middag.

 • Dag 2: UPPSALA - UMEÅ

  Efter frukost ger vi oss av norrut. Vi färdas nu längs Bottenhavet och passerar Gävle, Sundsvall och Härnösand. Lunch äter vi i ett fiskeläge. Vi bjuds på omväxlande naturscener och det vackra Höga Kustlandskapet. Vid den imponerande bron över Ångermanälven har vi en storslagen utsikt. Mot kvällen kommer vi till björkarnas stad, Umeå. Här bor vi centralt. Middag på hotellet.

 • Dag 3: UMEÅ - HAPARANDA

  Vi lämnar Umeå på morgonen och passerar Skellefteå och Piteå. På dagens program står ett besök i Världsarvet Gammelstad kyrkstad utanför Luleå. Orten växte på 1400-talet från en liten kyrk-och handelsplats till en riktig stad. Tillfälle att äta lunch. Guidning i kyrkstaden. VI åker sedan vidare längs den vackra Bottenviken och passerar Kalix. Sent på eftermiddagen når vi dagens mål, Haparanda vid Torne älv, där vi äter gemensam middag.

 • Dag 4: HAPARANDA – IVALO

  Vi börjar dagen med att besöka Kukkolaforsen norr om Haparanda. Forsen är 3,5 km lång och har en fallhöjd på ungefär 14 m. Kukkolaforsen är en fiskeplats från medeltiden, där man fortfarande fiskar sik på urgammalt sätt genom håvning. Det finns möjlighet att smaka på nyrökt sik. Därefter åker vi in i Finland och kommer förbi Rovaniemi, som är huvudstad i finska Lappland. Staden ligger vid norra polcirkeln. Rovaniemi sägs vara jultomtens hemvist, och här kan man träffa honom hela året. Resan går vidare mot Ivalo och vi tar en paus vid den gamla samekyrkan i Sodankylä. Middag äter vi på vårt hotell i Ivalo.

 • Dag 5: IVALO – HONNINGSVÅG NORDKAP

  Idag är vårt mål Mageröya och Nordkap där vi hoppas få se midnattssolen. Vi startar tidigt på morgonen och vårt första stopp blir vid Enare träsk, en av Finlands största sjöar, som oftast är isbelagd från november till juni. Färden går vidare mot Norge och till Karasjok, som ligger nära gränsen till Finland. Karasjok är känt som ett samiskt centrum. Vi tar lunchpaus i Lakselv och sedan följer vi den mäktiga Porsangerfjorden. Vi kör genom flera tunnlar, bland annat Nordkapstunneln, under vattnet. Vi kommer till vårt hotell på eftermiddagen. Efter middagen gör vi en utflykt till Nordkapsklippan, Europas nordligaste punkt. Klippan reser sig majestätiskt 307 meter över Norra Ishavet. Här besöker vi Nordkapshallen där man kan se utställningar i en underjordisk tunnel, sitat ner i det vackra kapellet och köpa souvenirer i den stora butiken. En film om årstiderna på Mageröya lockar många. Vi får vårt Nordkapscertifikat som bevis på att vi varit här. Detta är en upplevelse du aldrig glömmer!

 • Dag 6: HONNINGSVÅG – ALTA

  Efter frukost fortsätter vår resa. Nu kör vi söderut igen. Vi tar oss ut på Kvalöya och besöker Hammerfest. Efter en kort rundtur blir det paus för lunch. Hammerfest räknas som världens nordligast belägna stad. Resan går vidare över Sennalandet till Alta, uppbyggd på nytt efter andra världskriget. Här bor vi mitt i centrum. Middag på hotellet.

 • Dag 7: ALTA – TROMSÖ

  Idag blir det en färd med många vackra fjordar och vyer. Vi åker längs kusten söderut mot Tromsö. Uppehåll för tidig lunch på Kvaenangsfjellet. Här är utsikten fantastisk,och vi hoppas kunna ta natursköna bilder. Vi gör också två färjeturer. Den första tar oss över Lyngenfjorden och den andra över Ullsfjorden. Därefter är vi snart framme i Tromsö, vars centrum ligger på en ö. Här finns världens nordligaste bryggeri och universitet. Vårt hotell ligger nära hamnen. Gatorna kantas av vackra gamla trähus omväxlande med modern bebyggelse. Natten är ljus för vi är fortfarande norr om polcirkeln.

 • Dag 8: TROMSÖ – OSLO – HEMORTEN

  Efter frukost tar vår lokalguide oss med på en rundtur i Tromsö. Vi passerar Roald Amundsens plats, ser Tromsöpalmerna och Ölhallen ( den äldsta puben i staden ), Botaniska trädgården, världens nordligaste universitet och Tromsöbron. Vi besöker Polarmuséet med spännande utställningar över norska upptäcktsresor i Arktis. Linbanan tar oss upp 420 meter över havet. Härifrån har vi en fantastisk utsikt över staden. Vi avslutar med ett besök i Ishavskatedralen, Tromsös symbol. Vår buss kör oss sedan till flygplatsen. I Oslo möter en annan buss för att köra tillbaka till Sverige och våra respektive hemorter. Vi äter avslutningsmiddag och har med oss många minnen i bagaget. Resenärer från södra Sverige kan flyga vidare från Oslo till Kastrup (tillägg ca 1145:-, platser finns på förfrågan).

Karta