Skip to main content

Norrland i Höstfärger

Norrland – här finner vi den riktiga vildmarken och den fantastiska naturen med fjäll, skog och porlande fjällbäckar. En resa med upplevelser, möten mellan människor och det naturen har att erbjuda. Höstens allra vackraste och sprakande färger får förgylla våra dagar!

Fritextsökning

Dagsprogram

 • Dag 1: HEMORTEN - MORA

  Vi reser från Halland och Göteborg till Mora. Stopp för förmiddagskaffe och sedan också för lunch innan vi når Mora. På hotellet äter vi en gemensam middag.

 • Dag 2: MORA - ÖSTERSUND

  Efter frukost tar vi en titt på Mora, Siljansbygdens största ort, innan vi fortsätter norrut mot Östersund. Vi ser på långt håll Storsjön när vi närmar oss. Staden ligger vackert vid sjöns östra strand men vi tar den västra sidan. I hjärtat av Storsjöbygden hittar vi Persåsen, en fridfull liten by med vacker utsikt mot Storsjön och Hoverberg och med Oviksfjällen som tittar upp bakom skogen. Här har familjen Wikner haft sitt familjeföretag i 45 år. Hantverket och passionen för trä har funnits i familjen genom tiderna. Här äter vi gemensam lunch. Vi åker vidare över bron vid Vallsundet och kommer till Frösön. Här besöker vi tonsättaren Peterson-Bergers Sommarhagen, där vi får ta del av hans liv och verk. Gemensam middag på kvällen.

 • Dag 3: ÖSTERSUND - SAXNÄS

  Efter frukost ger vi oss av mot nya äventyr. Vi stannar i Strömsund vid jätten Jorm, en sex meter hög staty som står vi hembygdsgården. Vi fortsätter till gårdsbutiken M Bergman fisk. Butiken och restaurangen har flertalet gånger vunnit pris i SM i mathantverk. Vi äter lunch här och njuter av deras delikatesser. Nu bär det av mot Vilhelmina och Risfjells Sameslöjd. En butik med allt man kan tänka sig i sameslöjd och hantverk. Unika sameföremål i muséet där vi också får en guidad visning. Vi tar oss sedan till vårt hotell i Saxnäs för övernattning och god middag.

  ÖSTERSUND - SAXNÄS
 • Dag 4: FATMOMAKKE OCH KLIMPFJÄLL

  Idag bekantar vi oss med området runt Vilhelmina. Vi besöker den mäktiga Trappstegsforsen, ett vattenfall format till en trappa där Kultsjöns vatten kastas utför i imponerande kaskader i fantasin förvandlas lätt forsen till trappan in i Bergakungens sal. Vi åker sedan vidare mot Fatmomakke, denna samiska gamla mötesplats, en levande kyrkstad mitt i fjällvärlden. Här samlas människor för att fira kyrk helger. Vi får höra berättas hur det var förr och sedan avnjuter vi en god soppa innan vi åker vidare. Nästa stopp blir vid Norgefararegården, kulturmärkt timmerhus i byn Klimpfjäll. Här finns stallbutik med försäljning av hantverk, presenter, souvenirer och naturprodukter. Vi avslutar besöket med kaffe och våffla. Näst på tur står Ricklundagården ett museum och residens för konstnärer och kulturarbetare. Tillbaks till Saxnäs för övernattning och middag.

 • Dag 5: SAXNÄS – HUDIKSVALL

  Vi tar oss idag från Saxnäs via turistvägen till Torvsjö där vi besöker Torvsjö kvarnar mitt emellan Åsele och Vilhelmina. Byn är byggd längs Skarpsjöbäcken som mynnar ut i Torvsjön. Här finns en märklig anläggning med skvaltkvarnar, tröskverk, såg, elverk, och en mängd andra byggnader. Allt uppfört med handkraft av byns finurliga och driftiga bönder i slutet av 1800-talet. Vi åker söderut via Åsele, Sollefteå och Sundsvall och kommer mot kvällen till Hudiksvall. Här väntar en god middag och en skön natts sömn.

 • Dag 6: HUDIKSVALL – HEMORTEN

  Efter frukost reser vi söderut till våra hemtrakter. Avslutningsmiddag innan vi når Göteborg och Halland.

Karta