Skip to main content

Ostfriesland

Ostriesland är den yttersta, nordvästra delen av Tyskland vid Nordsjön. Förutom fastlandet, består landskapet av de kända Östfrisiska öarna framför kusten. Befolkningen beskriver sin kära hemtrakt med ”90 % himmel och 10 % jord”. En ändlös horisont med stora vidder under det höga himlavalvet, där skyddsvallarna mot vatten utgör de högsta höjderna. Det finns gott om plats för vinden, som sen urminnestider har satt fart på kvarnarnas vingar.

Ofta möts vi av rena bilderbok-idyllen, som i en av pärlorna, den pittoreska orten Greetsiel. Här bildar röda tegelhus med prunkande trädgårdar, små kyrkor, vita klappbroar och ståtliga tvillingsmöllor ett konstverk i sig. Från gamla hamnen ger de vackert målade räktrålarna sig ut på havet. Med en något större färja tar vi oss till en av de populära öarna, Norderney, Dess enda ”stad” bär samma namn och är Nordsjökustens äldsta badort. Under ö-rundturen med ett min-tåg utforskar vi ön, ser sanddynerna, fyrtorn m.m. innan vi ägnar oss åt den vackra staden. Den lyser bländande vit bredvid vackra grönområden med färgglada blomsterrabatter. Vi kastar ankaret i sjöstaden Emden, där också vårt hemtrevliga hotell ligger. Totalt ca 15 mil kanaler löper genom Emden och självklart blir det en båttur här. 
 

Fritextsökning

Dagsprogram

 • Dag 1: HEMORTEN – EMDEN

  Vår resa går via Öresundsbron till Danmark och senare med färjan till tyska Puttgarden. Under dagen hinner vi passera både Hamburg och Bremen innan vi kastar ankaret i sjöstaden Emden och vårt hemtrevliga Upstalsboom Parkhotel. Ett 4-stjärnigt hus med hög standard, på gångavstånd till stadskärnan. I hotellrestaurangen väntar middag.

 • Dag 2: EMDEN & GREETSIEL

  Vid floden Ems ligger Emden, Tysklands västligaste Nordsjöhamn, regionens ekonomiska och kulturella centrum. Stadsbilden präglas av den vackra stadshamnen och det ca 15 mil långa nätet av Grachten, som kanalerna här kallas i likhet med det närbelägna Holland. Självfallet gör vi en tur på dessa och får uppleva staden ur ett annat perspektiv. Runt hamnen ligger det stora rådhuset, en vacker trädgård och flera trevliga serveringar. Efter lite tid på egen hand lämnar vi staden och styr mot kusten. I Krummhörn området hittar vi också kuststräckans både högsta och minsta fyrtorn. Den sistnämnda, röd-gulrandiga fyren i Pilsum är något av symbol för Ostfriesland. Krummhörn. omfattar 18 små byar samt ”pärlan” Greetsiel. Här bildar de röda tegelhusen, delvis från 1600-talet, med prunkande trädgårdar, flera små kyrkor, vita klappbroar och ståtliga tvillingsmöllor ett konstverk i sig. Från den över 600 år gamla fiskehamnen ger sig alla de vackert målade räktrålarna ut på havet.

  EMDEN & GREETSIEL
 • Dag 3: NORDERNEY

  I dag kommer vi närmare den spännande övärlden, som i olika grupper följer Nordsjökusten från Danmark och Tyskland vidare längs den holländska kusten. Den östfriesiska delen, mellan floderna Ems och Wesers mynningar, består av totalt 12 öar, varav sju är bebodda. Vi besöker den näst största av dessa, Norderney, som vi når med en färja från Norddeich, Överfarten tar ca en timme och vi färdas genom s.k. Wattenmeer, mellan fastlandet och öarna. Med lite tur kan vi kanske se sälar, som brukar sola sig på sandbankarna.
  Norderney blev redan 1797 godkänd som Nordsjö-bad och är därmed hela kustens äldsta i sitt slag. Den rena luften, vacker natur samt ett stort utbud både frilufts- som kulturella aktiviteter och evenemang har bidragit till öns popularitet. Runt 6 000 personer bor på denna ca 1,4 mil långa ö, som till hälften består av sanddyner och havsängar. Med ett mini-tåg utforskar vi omgivningarna, ser sanddynerna, fyrtorn m.m. innan vi ägnar oss åt den vackra staden. Här finns ännu mycket äldre byggsubstans bevarad, bland annat kurhuset och kurhotellet, som minner om tiden när ”fina folket” sommargästade ön. De bländande vita husen bildar en vacker kontrast mot grönområden med färgglada blomsterrabatter, havet och blå himmel.

  NORDERNEY
 • Dag 4: EMDEN – HEMORTEN

  Vi lämnar det gemytliga, gröna Friesland vid Nordsjön och färdas åter mot Östersjön. Vi stannar för en stunds ”shopping” och äter gemensam middag på Fehmarn, innan vi tar Danmrks-färjan och styr mot hemlandet. Vi beräknas nå Malmö runt 18-tiden.

Karta

Hotell

Upstalsboom Parkhotel Emden
Upstalsboom Parkhotel Emden
Upstalsboom Parkhotel i Emden är ett 4-stjärnigt hus med hög standard, på gångavstånd till den mysiga stadshamnen med rådhuset, trädgården och trevliga serveringar. Alla måltider i hotellets restauran...