Vandring i Val Gardena, 10 dagar

På Alpernas sydsida bland ”bleka berg” som urbefolkningen kallade Dolomiterna, vandrar vi mellan knallgröna ängar, fäbodar och vackra skogar med utsikt över fantastiska bergstoppar. Vi andas skön alpluft, lyssnar på koskällorna, gläds åt blommor och den trevliga gemenskapen samtidigt som vi samlar på oförglömliga minnen.

I priset ingår:
- bussresa, bro-, färje- och vägavgifter
- logi i 2-bäddsrum
- 9 frukostar, 9 middagar, avslutningsmiddag
- alla vandringar
- Gardena Card, 6-dagars liftkort
- busskort för gratis linjetrafik i Südtirol under vistelsen
- reseledare
- ev anslutning vissa orter

Tillägg: Enkelrum 2650:

DAG 1 HEMORTEN – LEIPZIG
Vår färd går via Öresundsbron till Danmark. Kl. 13 avgår färjan från Gedser till Rostock och under sjöresan har vi möjlighet till lunch på egen hand. På det tyska fastlandet fortsätter vi genom flera delstater till vårt övernattningshotell i Leipzig-trakten. Middag i hotellrestaurangen efter ankomsten.

DAG 2 LEIPZIG – ST. ULRICH
På fina motorvägar rullar bussen söderut mot alperna, som vi får i sikte efter München. Ståtliga bergsvyer följer oss genom österrikiska Inndalen först till Innsbruck och via Brennerpasset till Sydtyrolen. Vid staden Klausen tar vi av på landsvägen som slingrar sig uppför sluttningarna mot St. Ulrich. I norra Italiens autonoma region Südtirol ligger en av Dolomiternas mest kända dalar Grödental, mer känd under det italienska namnet Val Gardena. I denna knappt 3 mil långa dal vid foten av den ståtliga Sellagruppen kommer vi att bo i huvudorten St. Ulrich/Ortisei, på ca 1 240 meters höjd. Grannbyn heter St. Christina och en bit längre upp ligger Wolkenstein/Selva.
Hotell Rodes hittar vi på en sluttning med fin utsikt över orten och bl.a. de markanta Geisler-topparna. Rummen har TV, telefon, safe och fön. Gratis Wi-Fi i hela huset. Efter dagens ”arbete” på stigarna kan vi hämta nya krafter i badavdelning med pool och bastu eller koppla av på terrassen. I hotellets trevliga restaurang samlas vi till alla våra måltider.

DAG 3-8
St. Ulrich inramas av flera bergskammar och är en idealisk utgångspunkt för olika vandringar. Här finns, på gångavstånd från hotellet, två linbanor samt en modern kugghjulsbana, som alla tar oss snabbt upp till minst 2 000 meters höjd utan långa, branta stigningar.
Vi går på markerade vägar eller stigar. Längden varierar från 4-7 timmar, plus pauser. Ibland tar vi matsäcken med, annars rastar vi på ”Hütten” längs lederna. Vi bär inte med oss mer än det som behövs för dagen; vatten, ev. mat och regnkläder. Det krävs ingen erfarenhet av alpvandringar, men en hyfsad grundkondition och vana att gå och röra sig i naturen. Dagsprogrammet väljer vi först på plats, för att kunna rätta oss efter gruppen, vädret m.m. Vi kommer att vandra bl.a. inom följande områden.

SEISER ALM är ett av Dolomiternas mest populära vandringsområden och lockar oss för flera vandringar. Detta säregna, mycket kuperade område är Europas största sammanhängande högplatå och nås med liften direkt från St. Ulrich. Vida betesmarker, fäbodar, blomsterängar, natursköna smala dalgångar, porlande vattendrag och skogspartier avlöser varandra. Runt omkring bildar Langkofels, Plattkofels och Schlern- massivets pampiga bergsväggar kulisserna till våra turer.

PUEZ-GEISLER-RASCHÖTZ ca 9 400 hektar stora naturpark sträcker ut sig på dalens ”solsida”, ovanför St.Ulrich och St.Christina. Området kännetecknas av Geisler-gruppens otaliga ”nålar” som reser sig mot himmeln och med Sass Rigais 3027 meter höga topp. Flera bergbanor leder upp hit och vi har ett stort antal varierande vägar, stigar och trevliga hytter på drygt 2000 meters höjd att välja emellan.

LANGKOFEL, Wolkensteins ”hemmaberg” reser sig med sina 3 181 m direkt ovanför orten. Runt omkring massivet, även på sidan mot Val di Fassa, hittar vi mängder av sköna leder med olika svårighetsgrader och i varierande natur, alla med hisnande vyer över Dolomiterna.

VILLNÖSSTAL. Norr om Val Gardena gömmer sig Villnös natursköna, lite mindre dalgång. Här vandrar vi på den kända leden Adolf-Munkel-Weg vid foten av Geislers imposanta norra väggar. Längs rutten möter vi flera mysiga Alm-hytter, en vackrare än den andra. Den flitige vandraren kan utnyttja dagen och ta sig över kammen ända till St. Ulrich gå andra sidan.

MONTE PANA på dalens sydsida är lätt att nå med en lift från St. Christina. Bland flera trevliga alternativ kan vi välja den natursköna vägen till Confinboden, en av Dolomiternas vackraste ”Almar”eller fortsätta några timmar till Langkofelhütte.

DAG 9 ST. ULRICH – DESSAU
Vi fäller in stavarna, packar ner kängorna och påbörjar hemresan. Vi följer samma vägar som på nedresan, men övernattar i dag i Dessau, norr om Leipzig. En välkommen middag väntar på hotellet.

DAG 10 DESSAU - HEMORTEN
På förmiddag tar vi oss till Rostockfärjan och har en gemensam middag under båtresan till Danmark. Vi beräknas vara åter i Malmötrakten runt 18-tiden.

Hotel Rodes***
ligger i dalens huvudort St. Ulrich/Ortisei med fin utsikt över byn och Geislers markanta toppar. Rummen har alla bekvämligheter och gratis Wi-Fi. Efter dagens ”arbete” på stigarna hämtar vi nya krafter i badavdelningens pool och bastu. I den trevliga restaurangen avnjuter vi alla våra måltider. www.hotel-rodes.com
UTRUSTNING att ha med sig:
• Vandringskängor, som är väl ingångna och har en kraftig, räfflad sula. Kängan ska ge stöd för hålfoten/fotknölen.
• Bekväma kläder, som andas
• Regnställ
• Bra strumpor, som inte är helt av bomull
• Vattenflaska & ev. termos om du vill ha kaffe/the
• Solglasögon & solkräm, solen är stark uppe på höjderna
• Ev. keps/huvudbonad som skydd för solen
• Skavsårplåster
• Vandringsstavar, den som vill
• På högre höjder kan det ibland vara skönt med tunna vantar (vid sämre väder)

Avresor