Danmark över Dagen - Köpenhamn

Köpenhamn över dagen, vilken bra idé!  Danska Wienerbröd, Ströget, Glyptoteket eller en tur på kanalen. Alternativen är många för en lyckad dag med dansk gemyt!

Följ med vår buss till Köpenhamn över dagen. På ditresan stannar vi ca 45 min i Helsingör och man har tid att gå och fika eller handla. Vi kommer till Köpenhamn vid 12-tiden och åker därifrån klockan 17. Bussen kommer släppa av och åter hämta vid Tivoli och Rådhustorget.

OBS!! MEDTAG GILTIG ID-HANDLING MED FOTO!!!!

Ingår: Bussresa, färjeavgifter, vägskatt

Kanalbåtar

Ett trevligt och relativt billigt sätt att uppleva en storstad är ofta att ta på kanalrundtur. Båtarna lägger ut från kanalen i Nyhavn eller från kajen vid Holmens kirke, inte långt från Ströget. I Köpenhamn kan man åka med kanalbåtar året runt, på vintrarna är båtarna övertäckta och uppvärmda.

https://www.stromma.com/en-dk/copenhagen/sightseeing/sightseeing-by-boat/

 

 

Julmarknad i Köpenhamn 2019 

Årets julfirande närmar sig och med det alla julmarknader. I Köpenhamn finns flera julmarknader, som passande kan kombineras med julhandel i Köpenhamns julpyntade centrum. Till exempel kan man besöka Royal Copenhagen på Strøget, där man varje jul har en tradition att utvalda kända danskar får lov att duka sitt eget julbord. De stora varuhusen Illum och Magasin brukar också vara imponerande med allt julpynt, liksom alla andra affärer, cafeer osv. gör sitt för att skapa julstämning.
Öppettider i affärer jul och nyår

Här följer information om några av Köpenhamns julmarknader.

 

 

Julmarknad på Tivoli

 tan tvekan en av de julmarknaderna som drar många besökare. Öppnar 16 november och har öppet till och med 5 januari, även juldagarna och nyår. Här är jul i alla hörn, med snö på taken och rök i skorstenen, stort “Alp Gasthaus” bredvid alp-expressen. Julstämning med snö, granar, julpynt, julblommor och doft av “Kleiner” och kanel. Naturligvis massor av julljus, julgranar, julbodar (ca 50 st.), karuseller och attraktioner. Allt som hör till julen och lite till.

Var: Tivoli, Vesterbrogade, København

När: 16 november 2019 – 5 januari 2020

Tid:
Måndag- Torsdag: 11 – 23
Fredag – Lördag: 11 – 24
Söndag: 11 – 23
24/12-19: 11 – 16
31/12-19: 11 – 00.30

 

Julemarked Højbro Plads

 

Julmarknad på Højbro Plads som ligger precis intill Strøget. Till dels tyskinspirerad marknad som serverar Glühwein och Currywurst, men även allt möjligt annat, Italienska och franska delikatesser, kläder, hantverk, dansk julmat osv. Gratis Entré.

Var: Højbro Plads, Strøget, København

När: 15 november – 22 december 2019

Tid:
Måndag – onsdag: 11 – 19

Torsdag: 11 – 20
Fredag: 11 – 21
Lördag: 11 – 21
Söndag: 12 – 19

Hemsida: Julemarked Højbro Plads
Facebook: julemarked

 

 

H.C. Andersens julmarknad

Femte året och nu en tradition. H.C. Andersens julmarknad i hjärtat av Köpenhamn, på Nytorv. Bodar, jultomte och H.C. Andersen med mera. Gratis Entré.

Var: Nytorv,  1609 København

När: 15 november – 21 december 2019

Tid: Alla dagar: 11 – 19

Hemsida: HC Andersen Julemarked

 

Julemarked Kongens Nytorv

­­­­­’’

Hotel D’Angleterre vackert julpyntat

Tredje året med julmarknad på Kongens Nytorv, torget mellan Strögets slut och Nyhavn. Här satsas på stämning som i gamla dagar med inspiration från de stora julmarknaderna i bl.a. Lübeck. Det är också på Kongens Nytorv man kan beskåda den vackra juldekorationen på Hotel D’Angleterre.

Gratis Entré.

Var: Kongens Nytorv,  1050 København K

När: 15 november – 22 december 2019

Tid:
Måndag – onsdag: 11 – 19
Torsdag: 11 – 20
Fredag: 11 – 21
Lördag: 11 – 21
Söndag: 12 – 19

Hemsida: Julemarked Kongens Nytorv

 

Nyhavns Julemarked

 

I Nyhavn har man också sin egen julmarknad. Längs med kajkanten hittar man julpyntade bodar som säljer traditionella julsaker, glögg, Æbleskiver, julpynt, hantverk mm.

Var: Nyhavn 1 – 47, København

När: 8 november 2019 – 23 december 2019

Tid:
Söndag – torsdag: 10 – 19
Fredag – Lördag: 10 – 20

Hemsida: Nyhavns Julemarked

 

Christiania Julemarked

 

Fristaden Christiania arrangerar julmarknad i Den Grå Hal, en tradition sen 70-talet. Massor av bodar, många något mer otraditionella, som leder tankarna till exotiska basarer i varmare länder.

Var: Den Grå Hal, Refshalevej 2, 1432 København K

När: 8 – 20 december 2018

Tid: Alla dagar 12 – 20 (20 december stängs kl. 18)

Hemsida: Facebook sida

 

Jul i Zoo

I år satsar Zoo i Köpenhamn också på julmarknad, då man för andra gången arrangerar “Jul i Zoo”. I zoologisk have kan man i år uppleva Zoo i ljuset av 200.000 juleljus. Hälsa på jultomten och hans fru och smaka på julen i alle de nya matbodarna som har öppnat i Zoo.

Var: Zoo, Roskildevej 32, 2000 Frederiksberg

När: 15 november – 31 december 2019

Tid:
Måndag – torsdag: 10 – 16
Fredag – söndag: 10 – 20
24/12 + 31/12: 10 – 14
25/12 + 26/12: 10 – 16

Entré: Årskort eller vanlig biljett

Hemsida: Zoologisk Have

 

Julemarkedet i Haveselskabets have

Julmarknaden som kallar sig “Byens smukkeste julemarked” arrangeras av trädgårdssällskapet på Frederiksberg. I år med fler deltagare än nånsin, med ca. 30 utställare. Inomhus hittar man julsaker och konsthantverk, och i växthuset säljes det juldekorationer och pynt från trädgården.

Man säljer också regionala delikatesser och Haveselskabets egen café lockar med kakor, kryddvin och kaffe. I parken som är prydd med facklor och julgranar, finns det också bodar.

Var: Frederiksberg Runddel 1, Haveselskabets have, 2000 Frederiksberg

När: 17 – 18 november 2018

Tid: 11 – 17

Hemsida: Julemarkedet i Haveselskabets have

 

Julbasar i Svenska kyrkan i Köpenhamn

Julbasaren i Svenska kyrkan i Köpenhamn är årligt återkommande traditionen sedan 1912. Altid med fokus på svenskt hantverk och svenska traditioner. Invigningen sker fredag 22 november och sedan fortsätter basaren hela helgen. Smaka på svenska specialiteter, köp lotter och hantverk. Musik och sång, pyssel och knåp för barnen.

Var: Svenska Gustafskyrkan, Folke Bernadottes Allé 4, 2100 København Ø

När: 22 – 24 november 2019

Tid: Fredag 15 – 18, lördag – söndag 11 – 17

Hemsida: Julbasar

 

Julemarkedet “Værk” i Designmuseets have

Tredje året som “Danske Kunsthåndværkere & Designere” i samarbete med Designmuseum Danmark arrangerar julmarknad i Designmuseets trädgård.

Alla utställare är medlemmar i föreningen Danske Kunsthåndværkere & Designere, och arbetar professionelt med konsthantverk och design.
Julmarknaden är ett upplagt mål för de som är designentusiaster och letar efter julklappar av högsta kvalitet. Här presenterar en rad av Danmarks duktigaste designers och konsthantverkare nya produkter och unikt hantverk, ett mekka av tekstil, glas, keramik, smycken och mycket annat.
Julmarknaden hålls i ett sort uppvärmt cirkustelt som placerats i Designmuseets vackra trädgård.

Gratis entré till julmarknaden.

Var: Designmuseum Danmark, Grønnegården, Bredgade 68, 1260 København K

När: 30 november – 2 december + 7 – 9 december 2018

Tid: Fredag 12 – 17, lördag/söndag 10 – 17

Hemsida: Julemarkedet i Designmuseets have

 

Carlsberg julemarked, Valby

 

Tredje året med julmarknad i Visit Carlsbergs gamla bryggaregård och därmed har det väl blivit en tradition. Danska äppelskivor, glögg med öl och speciella smakprov med öl. Bjud familjen på en tur med häst och vagn, köp med öl hem till julmiddagen eller jullunchen och klara julklapparna. Fokus på kvalitet i stället för kvantitet. Gratis inträde.

Var: Visit Carlsberg, Gamle Carlsberg Vej 11, 1799 København V

När: 1 – 2, 8 – 9 och 15 – 16 december 2018

Tid: 10 – 17

Hemsida: Carlsberg julemarked

Facebook: Julemarket på Visit Carlsberg

 

Juledage i Jægersborggade

 

Jægersborggade är en av Köpenhamns mer trendiga gator. Den 1 – 2 december deltar gatans affärer, caféer och restauranger i den årliga julmarknaden, med olika erbjudanden. Bodar, julsaker och musik.

Var: Jægersborggade, 2200 København N.

När: 1 – 2 December 2018

Tid: 10 – 16

Facebook: Juledage i Jægersborggade

 

Vesterbro RAW julemarked

 

Vesterbro RAW konsthantverksmarknad hålls i Råhuset och Församlingshuset på Onkel Dannys Plads vid Halmtorvet.
Här finner du mängder av annorlunda, rå, kreativ och udda konsthantverk, designprylar och konst. RAW vil främja mångfald och mångsidighet. Här kan man göra unika fynd.

Var: Onkel Dannys Plads, 1711 København V

När: 8 December 2018

Tid: 11 – 17

Facebook: Vesterbro RAW julemarked

 

Julmarknad i Ravnsborggade, Nørrebro

Gatan där det ligger massor av antikaffärer, men som också har utvecklats till en charmerande shopping gata med olika klädaffärer, cafeér osv. Här hålls också loppmarknader hela året, och när julen närmar sig hålls det julmarknad.

Var: Ravnsborggade, Nørrebro, København

När: 18 November 2018

Tid: 10 – 16

 

 

Enl. Res.se hittar du nedan de bästa restaurangerna i Köpenhamn.

Köpenhamn – gourmetstadens bästa restauranger

Köpenhamn har gjort sig känt som ett gastronomiskt mekka. Foodies reser hit från världen över. Anledningen stavas Noma. Fyra gånger har den nynordiska restaurangen röstats fram som världens bästa. Kocken René Redzepi har under det senaste året rest på en popup-turné med sin personal medan nya lokaler byggts i ordning. I början av 2018 öppnade man på Refshalevej 96. Världens restaurangkritiker höll andan. Och snart kom en strid ström av lovord. Noma har återigen lyckats återuppfinna sig själv. 

Text: Anna Norström

Noma

Noma är tillbaka fast nu utan MIchelistjärnor. Här börjar man om från noll eftersom restaurangen hållit stängt. Den stora frågan är om René Redzepi lyckas överträffa de två stjärnor som hans finkrog tidigare haft i guiden. Vi förmodar att chanserna är goda…

Refshalevej 96    noma.dk

Geranium

Danmarks mest hyllade restaurang som faktiskt har fler Michelinstjärnor än Noma, nämligen tre. Kocken här, Rasmus Kofoed, är en kändis inom restaurangvärlden, speciellt efter att ha vunnit både guld och silver i världens största matlagningstävling Bocuse d’Or. Maten på Geranium följer en nynordisk tråd. Uppläggen är som små konstverk i sig. Mest känd är rätten ”Nakna trädet” som uppdateras med nya råvaror. Dock: det är svårt att få bord. Men om man tajmar rätt tid i månaden när de bokningsbara borden läggs upp på nätet så kan det gå vägen.

Per Henrik Lings Allé 4 geranium.dk

Marchal

Vid Kungens Nytorv, ett stenkast från Nyhavn tronar Köpenhamns flaggskepp bland stadens hotell, Hôtel d’Angleterre. Ett femstjärnigt boende som andas exklusivitet och flärd och vars restaurang fick en blixtsnabb stjärna i Guide Michelin 2014. Bakom restaurangen Marchal står den österrikiske köksmästaren Christian Gadient. Han hämtar inspiration från det franska och det nordiska köket. På söndagarna dukas det upp till brunch inne på hotellet. Den är av dess lyxigare sort: med ostron, kaviarkanapéer och champagne. Men se till att boka minst tre månader i förväg, det här är en av Köpenhamns mest populära helgaktiviteter som går loss på cirka 700 svenska kronor.

Hotel D'Angleterre, Kongens Nytorv 34      dangleterre.com/da/dining/marchal

Melée

En skön, avslappnad och prisvärd bistro i stil med många av Köpenhamns restauranger i mellansegmentet – fast här serverar man en fransk meny. Det finns en kreativ och rolig vinlista i vinbaren, här kan man också droppa in på bara ett glas och en rätt. Men vill man äta middag av klassiskt stuk så är ställets veckovisa trerätters eller en mix av menytavlans dagliga tillägg en bra idé. Notan är en plånboksvänlig sådan, för mat- och vinpaket landar du under 500 danska kronor.

Martensens Alle 16       melee.dk

 

Geist

Om René Redzepi från Noma är Danmarks mest kända kock internationellt så är Bo Bech det i hemlandet. Till exempel har han varit Danmarks svar på Gordon Ramsay i tv-programmet Kitchen Nightmares. Geist är Bo Bechs gastronomiska lekplats och av någon anledning har det blivit omättligt populärt bland svenska gäster. Uteserveringens läge invid turiststråken nära Kongens Nytorv bjuder på garanterad bränna en solig dag. Maten är enkel, kockarna jobbar med få råvaror, men stora smaker. En avokado- och kaviartartar är en publikfavorit. Rätterna kommer i mindre storlek och delas med fördel. Hamnar du på någon av platserna inne i kockbaren så är det mer tempo och livlig stämning, i matsalen lugnare.

Kongens Nytorv 8      restaurantgeist.dk

The Standard

Hjärnan bakom stadens – och världens! – mest kända restaurang, Noma, heter Claus Meyer. Det var han som formulerade konceptet nynordisk matfilosofi och rekryterade René Redzepi. I den arkitektoniska drömmen som rymmer The Standard, har Meyer byggt ett eget mat- och nöjespalats. Här finns en uteservering perfekt för sommareftermiddagar – tre meter från vattnet i form av restaurangen Almanak. Men det slutar inte där. En trappa upp ligger den pyttelilla finkrogen Studio, det ryms även barer och en jazzklubb i huset.

Havnegade 44    thestandardcph.dk

Nærver

En av 2017 hetaste krogöppningar hittas på Krøyers Plads. Bakom restaurangen med tillhörande vinbar står dansk-franske kocken Yves Le Lay som tidigare roddat köket på Estlands mest kända restaurang, Alexander, och på Nimb inne på Tivoli. Det här är hans första egna ställe med tolv åtråvärda sittplatser i restaurangdelen där det serveras klassisk fransk cuisine med en asiatisk twist. Vägg-i-vägg ligger en mer spontan vinbar med smårätter, ost och chark. Hit direktimporteras vin från egna utvalda producenter i södra Europa.

Strandgade 87c   naervaer.dk

Bæst

Stans bästa pizza, egenproducerade charkuterier, proffsig vinlista – och ekologiskt tänk! Hos Bæst är det ofta tokfullt. Men servicen håller ändå alltid hög nivå. Servitörerna kryssar vant mellan borden, för en extra peng hyvlar de tryffel över pizzan. Starta med ställets egna burrata och lite chark för att sedan gå loss på pizzorna. Bordsbokning är att föredra, men med lite tur kan det gå att komma som drop-in till den senare sittningen efter klockan 21.

Guldbergsgade 29   baest.dk

Osteria 16

En liten krog med ynka 35 sittplatser vars meny består av italiensk antipasti och som byts ut regelbundet. Vi snackar smårätter som grillade havskräftor, risotto eller friterade zucchiniblommor i säsong. Beställ åtta rätter för överkomliga 250 danska kronor. Vinlistan utgörs såklart av italienskt, med vin från egna gården i Piemonte, och en skvätt franskt. Sedan Osterias succé har konceptet med italiensk rustik mat växt till en delikatessbutik, Mercato och Spagetteria – restaurang med till exempel ett fat pasta vongole att dela på menyn.

Haderslevgade 16   osteria16.dk

Pølsekompaniet 

Vad kan vara mer känt som Köpenhamns gatumat nummer ett än en röd pölse? Men glöm det stereotypa lite halvsunkiga korvståndet, det här är en kedja som jobbar helt ekologiskt och hemlagat – till och med när det kommer till ketchup och senap. Gourmetkorv står på menyn som är kort men rymmer en handfull val av korvar på lokalproducerat kött, till exempel en ”Klassisk dansk” eller en tokmättande ”Super Dog”. Ett stånd som är lätt att hitta till är det utanför Torvehallerne.

Frederiksborggade 21, ­Torvehallerne,    polsekompagniet.dk

Amass

Ta båten rakt över vattnet från kända statyn Den Lilla Havsfrun – och du hamnar i Amass trädgård. Det här är en finkrog där man odlar sina egna grönsaker och örter. Nästan allt, från mat till dryck, är dessutom ekologiskt. Menyn byts ofta för att låta råvarorna komma till sin fulla rätt i rätt tajming. Här arbetar man aktivt med att kompostera och hålla svinnet nere samtidigt som maten håller Michelin-nivå, och är prisvärd. Bakom stället står den kaliforniske kocken Matthew Orlando som givetvis, i likhet med många andra toppkockar här, jobbat på Noma.

Refshalevej 153   amassrestaurant.dk

Bror

Den svenske kocken Viktor ­Wågman och hans kollega Sam Nutter har gjort bra ifrån sig med sin restaurang Bror där de lagar enkla nordiska rätter som serveras i en opretentiös miljö. Menyn är kaxig med udda styckdetaljer – den friterade oxtestikeln blev snabbt en stor snackis i foodiekretsar. Kockduon träffades i köket på Noma och öppnade det här stället för några år sedan. Snabbt fick de ett omnämnande i Guide Michelin, en Bib Gourmand, för ställen värda att besöka som inte riktigt når stjärnstatus.

Sankt Peders Stræde 24A   restaurantbror.dk

Veve

Restaurangen Kiin-Kiin är thaikrogen som belönats med en stjärna i den allt så viktiga Guide Michelin. Och kanske lika utstickande som att servera så proffsig thaimat i Köpenhamn är ägarnas nya restaurang, Veve. Menyn är nämligen helt vegetarisk. Stället ligger inhyst i gamla industrilokaler i stadsdelen Østerbro. Här ryms 30 sittplatser och menyn kommer i avsmakningsform utan att för delens skull hålla någon högre prisnivå.

Dampfærgevej 7  veve.dk

Admiralgate 26

Populära vinhaket Ved Stranden 10 har här ynglat av sig i en nordisk-japansk bistro. Båda är simpelt döpta efter sin adress och ett stenkast från varandra. Här serveras frukost, lunch och middag. Ett udda inslag här är den japanska frukosten, förmodligen unik för Norden i sitt slag. Men det finns även rätter som eggs Benedict och gröt. På kvällsmenyn serveras både smårätter med smak av hela världen och mer traditionellt upplagd à la carte. Vinlistan är såklart diger.

Admiralgate 26  admiralgade26.dk

 Hija de Sanchez

Nordens mest kända tacos finns att testäta på två ställen i stan. Bakom Hija de Sanchez står Rosie, tidigare konditor på Noma. Det hela började med att hon öppnade ett stånd utanför saluhallarna Torvehallerne och började kränga mexikanska tacos. Något som inte funnits i stans streetfoodflora tidigare. Till och med Nomas kock René Redzepi hoppade in och hjälpte till i köket hos sin forna kollega. Glöm fredagsmysets halvfabrikat – allt på menyn här är hemlagat och egna tortillas bakas på majsmjöl från Mexikos bästa gatumatstad Oaxaca. Dessutom har imperiet växt med ytterligare ett ställe, öppet året runt, i Kødbyen.

Torvehallerne, Fredriksborggade 21 (april till oktober). Slagterboderna 8, Kødbyen

hijadesanchez.dk

 Tivoli i Köpenhamn

Om du bara har tid att se en sak i Köpenhamn så låt det bli Tivoli! Den populära nöjesparken Tivoli är Danmarks mest besökta attraktion och folk kommer från hela världen för åkattraktionerna, restaurangerna och konserterna – och inte minst för den fantastiska stämningen.

Sommar på Tivoli Tivoli har nu öppet för sommaren fram till den 22 september.

Njut av färgglad blomsterprakt i den vackra parken och passa på att testa roliga aktiviteter, vilda åkattraktioner och konserter under bar himmel på det klassiska evenemanget Fredagsrock. Sommar på Tivoli är något helt speciellt

 

Tivoli

TOPP 10: DE BÄSTA MUSEERNA I KÖPENHAMN ¨

Med världens äldsta flagga och världens äldsta kungahus har Danmark en lång och spännande historia. I Köpenhamn kan du utforska många sidor av både dansk och internationell historia på stadens många museer – men vilka av dem är mest värda ett besök? Vi har listat våra favoriter här! 1. Glyptoteket Kombinationen av mumier, impressionister och den vackra vinterträdgården är oemotståndlig. Läs mer om Ny Carlsberg Glyptotek här!

2. Nationalmuseet Gratis, och nästan alltid med intressanta specialutställningar. Här finns en barnverkstad, ett över 2000 år gammalt torvlik, talrika föremål från vikingatiden och annat som kan locka historieintresserade barn och vuxna. Nationalmuseet ligger lite undangömt mellan Christiansborg och Rådhuspladsen och gör inte mycket väsen av sig, men är en trevlig bekantskap en regnig semesterdag.

3. Den Hirschsprungske Samling Kring Kongens Have ligger ett pärlband av utsökta små och stora museer, gemensamt benämnda som Parkmuseerna. Störst är Statens Museum for Kunst, med kungliga inköp från Christian IV:s tid och framåt men också stora samlingar av modern konst, och alltid ambitioösa särutställningar. På andra sidan parken ligger Den Hirschsprungske Samling, tobakshandlare Heinrich Hirschsprungs privata samling av dansk 1800-talskonst. Många av Skagenmålarnas mest kända målningar finns här, verk av PS Krøyer, Anna Ancher, Fritz Syberg och Vilhelm Hammershøi.

4. Christiansborg På Slotsholmen byggde Köpenhamns officielle grundare biskop Absalon sin första borg 1167, och här bodde de danska kungarna i århundraden. Idag vävs politiska intriger i Christiansborg, som är säte för det danska Folketinget. Här finns också statsministerns kansli och Högsta domstolen. Spåren av Absalons borg och det nutida Christiansborgs föregångare har grävts ut av arkeologer och visas under jord. Värt ett besök inte bara för arkeologiskt intresserade, guiderna kan berätta bloddrypande historier om fängelsetorn och attackerna på borgen.

5. Designmuseum Danmark Om du är svag för dansk möbeldesign, Arne Jacobsens silverserviser och Kay Bojesens klassiska träleksaker är det hit du ska söka dig. Museet har fasta utställningar med kända och märkliga möbler, bruksföremål och konsthantverk som utformats av danska designer och ständigt nya intressanta specialutställningar. Nästan allra bäst är museets Café Klint, som serverar lätt moderniserade danska rätter till rimliga priser i stilfull miljö, och med uteservering i den lummiga Grønnegården.

6. Cisternerne Två pyramider i glas på gräsmattan mitt emot Fredriksbergs Slot är det enda som skvallrar om var Köpenhamns märkligaste museum ligger. Som en underjordisk katedral ligger de torrlagda Cisternerne, byggda som vattenreservoarer till den växande befolkningen i slutet av 1850-talet. Idag är det ett kommunalt museum, där utvalda konstnärer får skapa konstverk med ljud, ljus projektioner eller vad hen vill. Salarna blir aldrig varmare än 16 grader och vatten droppar fortfarande in – men det bidrar bara till det mäktiga intrycket.

7. Carlsbergs bryggeri Bryggeriets nutida besökscentrum ligger i Gamla Carlsbergs kornmagasin. Här får man se en utställning om ölbryggande, framgångshistorien om Carlsberg och världens största flasksamling. Två öl ingår i biljetten och du får möjlighet att klappa de klassiska bryggarhästarna som numera bara drar turister. Mest imponerande är elefantporten till Ny Carlsberg Bryggeri och att bara försöka fatta vilken jätteindustri detta var och fortfarande är.

8. Rosenborg Slot Den som är lockad av kunglig historia, bling-bling och regalier kan med fördel bege sig till Rosenborg Slot, som ligger inne i Kongens Have. I det tidigare sommarslottets skattkammare visas kungakronor, smyckeskrin och – faktiskt – de riktiga danska kronjuvelerna. Rosenborg var den byggnadsglade Christian IV:s favoritslott och interiören är just så överdådig som man föreställer sig, med sammetsklädda väggar, kerubmålningar i taket och guldinramade porträtt.

9. Tycho Brahe Planetarium Den som har en liten eller stor rymdfantast i familjen kan ta en tur till Planetariet. Här får alla sitt lystmäte av satellithistoria, fakta om världsrymden och solsystemet. Det finns talrika saker att pilla på, provsitta i och experimentera med på dataskärmar. Det går inte att missa det 38 meter höga cylinderformade tornet, som sticker ut i Köpenhamns skyline. Planetariet öppnades 1989, och ligger bara ett stenkast från Hovedbanegården.

10. Amalienborg Slot Det roligaste med Amalienborg är den stora vaktavlösningen varje dag kl. 12, då Den Kongelige Livgarde kommer marscherande från kasernen vid Kongens Have i sina björnskinnsmössor. De tar lite olika vägar genom centrala Köpenhamn och kan dyka upp på Strøget när man minst anar det. Det finns ett museum på Amalienborg där det visas tidstypiska slottsgemak från 1800-talet och en utställning om den nuvarande kungafamiljens vardag.

Avresor