Nyår på Donau - Flodkrysssning Wien-Budapest, 6 dgr

Fira nyår på Donau! Det är en storslagen dröm att fira nyår på Donau och uppleva de vackert smyckade huvudstäderna Wien, Budapest och Bratislava. Ta en paus efter julstöket, koppla av och fira in det nya året på Donau. Längs vägen besöker vi tre huvudstäder där det erbjuds både innehållsrika stadsrundturer men också tid för egna upptäckter. Vi upplever nostalgin i kejserliga Wien, storslagen arkitektur i vackra Budapest samt gemyt och vinterstämning i Bratislava. Det 4-stjärniga fartyget får utgöra den perfekta utgångspunkten för denna härliga nyårskryssning, där den vänliga besättningen står redo att skämma bort oss. Just nyårsafton anstränger de sig lite extra för att vi ska ha det så behagligt och trevligt som möjligt på årets sista och första dagar. Ombord är alla måltider inkluderade och i loungen/baren underhåller fartygets egna musiker med skön musik varje kväll. Mer upplagt för en härlig och oförglömlig nyårshelg finns inte. Tänk bara – själva tolvslaget skålar vi gemensamt in ute på fartygets stora soldäck medan vi beundrar fyrverkerierna över takåsarna i Budapest! Året 2020 kan inte börja bättre!

Ingår i resans pris:
- Flyg Köpenhamn-Wien/ Budapest-Köpenhamn
- Alle skatter och avgifter
- Transfer mellan flygplats och fartyget t/r
- 5 nätter i 2-bäddshytt på huvuddäck (nedre däck) på MS Bolero****
- 5 x frukostar (dag 2-6)
- 4 x luncher (dag 2-5)
- Piano-/violinkonsert en kväll ombord
- 5 x middagar (dag 1-5), varav en är ”Captains Gala Dinner”
- Välkomstdrink ombord
- Levande musik ombord
- Kaffe/The från maskin dygnet runt ombord
- Five o Clock tea ombord
- Snacks på kvällen
- Stadsrundtur i Wien
- Stadsrundtur i Budapest
- Alla passagerar- och hamnavgifter
- Obligatorisk dricks till fartygets besättning
- Bagageservice vid in- och utcheckning på MS Bolero
- Reseledare från Erlings Resor

Tillägg
- Drycker ombord
- Dricks för chaufförer och lokalguider (ca 1-3 euro per person/utflykt)
- Dubbelhytt på mellandäck  800:-/person
- Dubbelhytt på övre däck  1.600:-/person
- Enkelhytt på huvuddäck (nedre däck) 3.900:-/person
- Enkelhytt på mellandäck  5.500:-/person

Läs mer om våra hytter

Extra arrangemang
- Den Spanska Ridskolan 600,-/person
- Wienerkonsert  700,-/person
- Klipp-hospitalet i Budapest 390,-/person
- Galakonsert i Budapest 700,-/person
(Ev. extra arrangemang ska beställas i samband med resan)

Preliminära flygtider

Köpenhamn - München - Wien
LH2441 28DEC CPH-MUC 0855 - 1030
LH2328 28DEC MUC-VIE 1120 - 1225

Budapest - Frankfurt - Köpenhamn
LH1337 02JAN BUD-FRA 1230 - 1415
LH 830 02JAN FRA-CPH 1710 - 1835

Fartygsinformation MS Bolero ****

Det eleganta och komfortabla fartyget MS Bolero är den perfekta utgångspunkten för våra populära kryssningar på Donau. MS Bolero är byggt i Tyskland 2003 och har plats för 180 passagerare. Ombord finns bland annat en stor panoramarestaurang, lounge, bar, reception, fitness-område, bibliotek, gratis kaffe/the från maskin samt gratis WiFi när förbindelsen så tillåter. I fartygets lilla butik kan man köpa lite souvenirer samt personliga förnödenheter. På det fina soldäcket finns goda möjligheter att njuta av landskapet som passeras. Ej hiss!

I fartygets stora panoramarestaurang serveras de gemensamma och inkluderade måltiderna. De består av frukost- och lunchbuffé med stort urval av kalla och varma rätter. Middagen består av förrätt, soppa, huvudrätt och dessert. På eftermiddagen serveras fika med kaffe och kake medan det på kvällen serveras lite snacks.

Hytter
Priset inkluderar boende i dubbelhytt på huvuddäck (nedre däck)

Mot tillägg kan det i mån av plats beställas:
- Enkelhytt på huvuddäck (nedre däck)
- Dubbel- eller enkelhytt på mellandäck
- Dubbelhytt på övre däck

Dubbel- eller enkelhytt på huvuddäck (nedre däck)
Fina utsideshytter på ca 16 kvm inredda med telefon, tv, säkerhetsbox, luftkonditionering och badrum med dusch och hårtork. Du väljer själv om du vill ha två enkelsängar eller en dubbelsäng. Hytterna på huvuddäck har ej öppningsbara fönster. Hytterna städas dagligen.

Dubbel- eller enkelhytt på mellandäck
Fina utsideshytter på ca 16 kvm inredda med telefon, tv, säkerhetsbox, luftkonditionering och badrum med dusch och hårtork. Du väljer själv om du vill ha två enkelsängar eller en dubbelsäng. Hytterna på huvuddäck har fransk balkong med glasade skjutdörrar som kan öppnas. Hytterna städas dagligen.

Dubbelhytt på övre däck
Fina utsideshytter på ca 16 kvm inredda med telefon, tv, säkerhetsbox, luftkonditionering och badrum med dusch och hårtork. Du väljer själv om du vill ha två enkelsängar eller en dubbelsäng. Hytterna på huvuddäck har fransk balkong med glasade skjutdörrar som kan öppnas. Hytterna städas dagligen.

Övrigt: Flodkryssning är en väldigt populär reseform och därför är det ibland också många fartyg på floderna. Vi vissa hamnangöringar ligger fartygen tätt ibland och då också utanpå varandra, då blir ibland också utsikten från hytten begränsad när fartyget ligger i hamn. Under seglatsen kommer det alltid att vara fri utsikt från hyttfönstret.

Dag 1, 28/12 2019
Årets nyårsfirande börjar redan på morgonen på Köpenhamns flygplats Kastrup. Här står Luftahansa redo att via München ta oss till Wien. Vi landar i den Österrikiska huvudstaden vid lunchtid och redan på flygplatsen väntar bussen på att ta oss vidare. Innan vi beger oss till vårt väntande fartyg stannar vi till i centrum en stund. Här finns möjlighet att strosa runt lite bland butikerna eller så kanske någon känner att vi passerat lunch och vill ha något att äta. Lite senare fortsätter vi till vårt härliga fartyg MS Bolero för att stiga ombord och checka in medan vårt bagage blir omhändertaget ända fram till hytten. I loungen bjuds det på välkomstdrink samtidigt som besättningen önskar välkomna och presenterar sig och lite senare avnjuter vi resans första gemensamma middag i panoramarestaurangen ombord. Även om resdagen varit lång för många tror vi att en stund i loungen är det allra bästa sättet att runda av och göra sig redo för nyårskryssning på Donau.
Inkluderade måltider denna dag: Middag.
 
Dag 2, 29/12 2019
Vi startar med frukost ombord innan det är dags att uppleva den klassiska och mycket vackra kejsarstaden Wien under en innehållsrik stadsrundtur. Med bussen passerar vi bla det pampiga slottet Hofburg, Musikverein, Spanska Ridskolan och Parlamentet. För att ta oss längst in i innerstaden måste vi lämna bussen så till fots beger vi oss in i stadens mysiga centrum. Här får vi se Stefansdomen, Operan och mycket mer från utsidan. Det blir också en stund på egen hand innan vi återvänder till fartyget där besättningen förberett dagens lunch. Eftermiddagen står till fritt förfogande. Antingen kan man stanna kvar ombord, bara koppla av och njuta av lugnet eller så kan man fortsätta utforska staden på egen hand. Bara 500m från fartyget ligger Metro-Stationen så det är inte långt till sevärdheter, caféer och kanske en bit Sachertårta! Ni kan dessutom välja att följa med på något av dagens extra arrangemang där vi t.ex. under eftermiddagen kan besöka den Spanska Ridskolan. Efter vår gemensamma middag ombord kan ni också välja att följa med på en klassisk Wienerkonsert på berömda Kursalon! Vi är tillbaka i tid på kvällen för kl 23 lägger skeppet ut och sätter kurs mot Slovakien.
Inkluderade måltider denna dag: Frukost, lunch och middag.

Extra arrangemang:
Den Spanska Ridskolan
Följ med på en spännande eftermiddagsutflykt till världens äldsta och kanske mest kända ridskola. Skolan som ibland kallas för Lipizzaner-skolan klassad som en av de verklig förnäma ridskolorna världen över.
Wienerkonsert
Var är det bättre än i Wien att avsluta julen och för den delen 2019 med en klassisk konsert? Programmet bjuder på musik med några av stadens stoltheter och musik komponeret bla av Strauss, Mozart, Lehár och Kalman.

Dag 3, 30/12 2019
Under natten har vi kommit fram till den Slovakiska huvudstaden Bratislava så redan till frukost kan vi njuta av nya vyer utanför fönstret. Spännande? Javisst måste vi utforska även denna mindre kända men vackra och trevliga stad. Fartyget lägger till mitt i centrum så enkelt till fots når vi de gamla stadsdelarna med sina välhållna hus och palats, alla i vita, gula och gröna nyanser. Det mest kända Primatpalatset är målat i en karakteristisk ljusröd färg. Bilar är inte tillåtna i de gamla delarna så det är idealiskt att promenera runt här och med fartyget i närheten känns det lätt att bege sig dit så småningom för en välsmakande lunch. Under eftermiddagen kan man bege sig tillbaka för at gå på upptäcktsfärd bland butikerna, gemytliga ölhallar eller klassiska caféer, förmånliga priser är det också. Middagen äter vi ombord i restaurangen där vi nu börjar bli ”hemma” innan det efter maten bjuds på en liten konsert av fartygets musiker i loungen. Vid midnatt lättar vi ankar och styr vidare under natten mot den ungerska huvudstaden Budapest.
Inkluderade måltider denna dag: Frukost, lunch och middag.

Dag 4, 31/12 2019 Nyårsafton
Idag står hela dagen till eget förfogande i denna underbara stad. Varför inte starta dagen med en lång frukost ombord för att lite senare kanske ta sig till något av de välkända ungerska baden. Szechenyi är svårt att uttala men det mest populära badet för lokalbefolkningen, alternativet Gellertbadet är kanske mer känt utomlands. Reseledare och kryssningsvärdar hjälper naturligtvis gärna till med tips och logistik, sedan är det bara att hoppa i någon av de många bassängerna. Det finns också möjlighet att följa med på en extra utflykt till det spännande klipphospitalet! Under tiden vi kopplar av, upptäcker stad och bad så har fartygets besättning förberett årets sista middag. Det väntar en festlig kväll med piano-/violinkonsert, god mat, trevligt umgänge, härlig dansmusik och säkerligen en och annan överraskning. Själva tolvslaget skålar vi givetvis in som sig bör i ett glas med bubbel – Gott Nytt År!
Inkluderade måltider denna dag: Frukost, lunch och middag.

Extra arrangemang
Klipphospitalet

På förmiddagen gör vi ett besök i ett av Budapests mest fascinerande historiska monument. Mitt inne i staden under Budaslottet ligger ett nödsjukhus som byggdes in i den råa klippan under 1930-talet. Sjukhuset var i drift och drev en helt fungerande verksamhet fram till 60-talet och finns idag kvar precis som det såg ut då. I de gamla underjordiska rummen får vi en unik inblick i hur sjukhuset fungerade speciellt under 2:a världskriget. Över 200 vaxfigurer finns uppställda och bidrar till att besöket blir verklighetstroget och sätter fart på fantasi och egna bilder. En gripande förmiddag som alltid uppskattas.

Dag 5, 1/1 2020 Nyårsdagen
Vi vilar från gårdagens festligheter och äter frukost i lugn och ro innan vi faktiskt ska ta oss an Budapest. Vi beger oss med buss ut på en stadsrundtur för att dyka ner i stadens prakt, historia och alldeles egna karaktär. Vi kommer förbi St Stefans-katedralen, ungerska Nationaloperan och givetvis stadens stolta symbol Parlamentet som är ett arkitektoniskt mästerverk från 1904 med det välkända och karakteristiska brittiska parlamentet som förebild. Givetvis njuter vi också av utsikten över staden från Gellertberget. Här uppe ligger den berömda Fiskarbastionen och sitt unika område, det är ingen slump att det är skyddat på listan över världsarv av UNESCO. Senare på dagen finns det för de som önskar också möjlighet att vara med på en festlig nyårskonsert!
Inkluderade måltider denna dag: Frukost, lunch och middag.
 
Extra arrangemang
Nyårs & Galakonsert i Budapest

Varför inte börja det nya året genom att följa med på en fin nyårskonsert i den prestigefyllda Duna Palota teatern med uppträde av Donaus symfoniorkester, balettensemblen och solister från Operetta-teateren.

Dag 6, 2/1 2020
Idag har det blivit dags att checka ut och ta farväl av vårt härliga fartyg och besättningen som vi firat in det nya året med. Vi checkar ut efter frukost men det finns fortfarande ett par timmar att njuta av Budapest, kanske en lunch eller så finns det några inköp kvar att klara av. Senare åker vi ut till flygplatsen där Lufthansa väntar på att via Frankfurt ta oss tillbaka till Köpenhamn där vi beräknas landa vi 18:30-tiden. Vi tackar för härliga dagar, tar avsked och önskar varandra än en gång ett riktigt fortsatt gott 2020!
Inkluderade måltider denna dag: Frukost.

Avresor