Julmarknadskryssning Wien-Budapest, 5 dgr 28/11

Kryssa på Donau i jultider!

Hitta julstämningen på storslagna Donau och upplev julmarknaderna i de vackert smyckade huvudstäderna Wien, Budapest och Bratislava. Ta en paus i julstressen. Före jul , under julhelgen eller fira nyår. Varje stad har sin charm. Längs vägen besöker vi tre huvudstäder där det erbjuds både innehållsrika stadsrundturer men också tid för egna upptäckter. Vi upplever nostalgin i kejserliga Wien, storslagen arkitektur i vackra Budapest samt gemyt och julstämning i Bratislava. Så här i jultider erbjuder alla platserna stämningsfulla och välbesökta julmarknader som garanterar att vi också hittar julstämningen här!. Ombord är alla måltider inkluderade och i loungen/baren underhåller fartygets egna musiker med skön musik varje kväll. Mer upplagt för en härlig och oförglömlig julkryss blir det inte!

Resans pris inkluderar:
• Flyg Köpenhamn-Wien/Budapest-Köpenhamn
• Alla skatter och avgifter
• Transfer mellan flygplats och fartyget t/r
• 4 nätter i 2-bäddshytt på huvuddäck (nedre däck) ombord på MS Bolero****
• 4 frukostar (dag 2-5)
• 3 x luncher (dag 2-4)
• 4 x middagar, där en är ”Captains Gala-Dinner” (dag 1-4)
• Välkomstdrink ombord
• Levande musik ombord
• Kaffe/The från maskin ombord, dygnet runt
• Fika ombord varje eftermiddag, snacks på kvällen
• Stadsrundtur i Budapest
• Besök på julmarknad i Budapest
• Besök på julmarknad i Bratislava
• Stadsrundtur i Wien
• Besök på julmarknad i Wien
• Alle passagerar- och hamnavgifter
• Bagageservice vid in- och utcheckning till fartyget
• Obligatorisk dricks till fartyget
• Reseledare från Erlings Resor

Tillägg
• Drycker ombord
• Dricks till chaufförer och lokalguider (ca 1-3 Euro/pers/utflykt)
• Dubbelhytt på mellandäck   600:-/person
• Dubbelhytt på övre däck   1.300:-/person
• Enkelhytt på huvuddäck (nedre däck)  1.000:-/person
• Enkelhytt på mellandäck  2.200:-/person

Läs mer om våra hytter


Extra arrangemang
(ev. extraarrangemang ska beställas tillsammans med resan)
• Wiener konsert   700:-/person
• Spanska Ridskolan   600:-/person
• Klipphospitalet   390:-/person

Preliminära flygtider

Köpenhamn-Wien
28NOV CPH-VIE 1010 1155

Budapest-Zürich-Köpenhamn
02DEC BUD-ZRH 1445 1630
02DEC ZRH-CPH 1725 1915

Fartygsinformation MS Bolero ****

Det eleganta och komfortabla fartyget MS Bolero är den perfekta utgångspunkten för våra populära kryssningar på Donau. MS Bolero är byggt i Tyskland 2003 och har plats för 180 passagerare. Ombord finns bland annat en stor panoramarestaurang, lounge, bar, reception, fitness-område, bibliotek, gratis kaffe/the från maskin samt gratis WiFi när förbindelsen så tillåter. I fartygets lilla butik kan man köpa lite souvenirer samt personliga förnödenheter. På det fina soldäcket finns goda möjligheter att njuta av landskapet som passeras. Ej hiss!

I fartygets stora panoramarestaurang serveras de gemensamma och inkluderade måltiderna. De består av frukost- och lunchbuffé med stort urval av kalla och varma rätter. Middagen består av förrätt, soppa, huvudrätt och dessert. På eftermiddagen serveras fika med kaffe och kake medan det på kvällen serveras lite snacks.

Hytter
Priset inkluderar boende i dubbelhytt på huvuddäck (nedre däck) 

Mot tillägg kan det i mån av plats beställas:
- Enkelhytt på huvuddäck (nedre däck)
- Dubbel- eller enkelhytt på mellandäck
- Dubbelhytt på övre däck

Dubbel- eller enkelhytt på huvuddäck (nedre däck)
Fina utsideshytter på ca 16 kvm inredda med telefon, tv, säkerhetsbox, luftkonditionering och badrum med dusch och hårtork. Du väljer själv om du vill ha två enkelsängar eller en dubbelsäng. Hytterna på huvuddäck har ej öppningsbara fönster. Hytterna städas dagligen.

Dubbel- eller enkelhytt på mellandäck
Fina utsideshytter på ca 16 kvm inredda med telefon, tv, säkerhetsbox, luftkonditionering och badrum med dusch och hårtork. Du väljer själv om du vill ha två enkelsängar eller en dubbelsäng. Hytterna på huvuddäck har fransk balkong med glasade skjutdörrar som kan öppnas. Hytterna städas dagligen.

Dubbelhytt på övre däck
Fina utsideshytter på ca 16 kvm inredda med telefon, tv, säkerhetsbox, luftkonditionering och badrum med dusch och hårtork. Du väljer själv om du vill ha två enkelsängar eller en dubbelsäng. Hytterna på huvuddäck har fransk balkong med glasade skjutdörrar som kan öppnas. Hytterna städas dagligen.

Övrigt: Flodkryssning är en väldigt populär reseform och därför är det ibland också många fartyg på floderna. Vi vissa hamnangöringar ligger fartygen tätt ibland och då också utanpå varandra, då blir ibland också utsikten från hytten begränsad när fartyget ligger i hamn. Under seglatsen kommer det alltid att vara fri utsikt från hyttfönstret.

Dag 1
Vi lämnar Sverige och via Köpenhamns flygplats Kastrup (Landvetter/Arlanda kan ev. ordnas mot förfrågan) beger vi oss mot Wien. Vi flyger direkt med Austrian och kommer till Wien mitt på dagen. Vår buss hämtar och tar oss in mot centrum där också vårt fartyg finns. Innan vi ska stiga ombord börjar vi med att besöka den historiska och ur-wienska julmarknaden på Freyung i centrum. Julmarknadens historia går ända tillbaka till 1772, så här förpliktigar traditionen. På marknaden finns ett otal bodar med konsthantverk, traditionella julkrubbor, keramik och naturligvis massor med ätbara godsaker. Julmarknaden breder ut sig på Rathausplatz och rymmer mer än 150 bodar, som säljer allt från julgransynt, julklappar till varma drycker. Här blir det tid på egen hand att vandra runt och njuta av den mysiga stämningen. Tröttnar man på julstämning så finns dessutom hela resten av stadens shoppingutbud till förfogande! Senare går vi ombord på MS Bolero. Medan bagaget blir omhändertaget till våra hytter blir vi bjudna på en välkomstdrink i loungen samtidigt som besättningen presenterar sig. När vi sedan installerat oss i de bekväma hytterna återsamlas vi för en gemensam middag och kanske väljer några att avsluta dagen i fartygets lounge med goda samtal och trevligt sällskap.
Inkluderade måltider denna dag: Middag.

Dag 2
Efter frukost tar reseledaren med oss ut på en spännande stadsrundtur. Under rundturen får vi bla se det speciella Hundertwasserhuset och den kejserliga arkitekturen med Teophil Hansens mästerverk, Musikverein och Parlamentet på Wienerringen. Vi fortsätter till de mest centrala delarna. Här lämnar vi bussen och promenerar genom de vackra gatorna där vi bland annat får se Stephansdomen, Hofburg, Spanska Ridskolan och Staatsoper från utsidan. Fyllda med intryck åker vi sedan tillbaka till fartyget där besättningen förberett lunch åt oss. Eftermiddagen är fri för egna strövtåg och upptäckter i denna fantastiskt vackra stad. På kvällen äter vi en gemensam middag i fartygets restaurang och lite senare när det börjar bli läggdags lättar vi också ankar för att styra mot Slovakien.
Inkluderade måltider denna dag: Frukost, lunch och middag.

Extra arrangemang:
Spanska Ridskolan

Följ med på en spännande eftermiddagsutflykt till världens äldsta och kanske mest kända ridskola. Skolan som ibland kallas för Lipizzaner-skolan klassad som en av de verklig förnäma ridskolorna världen över.
Wiener konsert
Vad vore mer lämpligt här än en festlig Wiener konsert i stadens berömda Kursalon, nu när vi är i Wien? Programmet bjuder på musik komponerat av bl.a. Strauss, Mozart, Lehár och Kalman.

Dag 3
På natten ankommer vi Bratislava så redan till frukost kan vi beundra den Slovakiska huvudstaden utanför fönstret. Fartyget lägger till mitt i centrum och här finns gott om tid att njuta av stadens traditionsfyllda julmarknad, mer än hundra bodar fyller stadens största torg, allt på behagligt gångavstånd från fartyget. Det är alltså lätt att ta sig tillbaka till lunch och sedan har man staden återigen direkt utanför med härliga caféer och ölkällare, vissa med anor tillbaka till medeltiden. Sent på eftermiddagen anordnar skeppets egen orkester en liten konsert där det under trivsamma former serveras musik och kanske en aperitif innan maten kan falla några i smaken. Strax innan middag lägger vi ut och sätter kursen mot Ungern ikväll.
Inkluderade måltider denna dag: frukost, lunch och middag.

Dag 4
Vi ankommer Budapest redan kl 6 på morgonen så även idag följs frukosten av en helt ny utsikt. Här finns mycket som lockar och ni är välkomna att följa med reseledaren och utforska den ungerska huvudstaden. Vi beger oss ut på stadsrundtur med buss och fördjupar oss i stadens praktfullhet, historia och gemytliga stämning. Vi kommer förbi Stefanskatedralen, ungerska Statsoperan och stadens mest kända byggnad, Parlamentet, ett arkitektoniskt mästerverk från 1904. Det engelska parlamentet i London var förebilden och arkitekten hämtade inspiration både från renässansen och gotiken. Vi ska naturligtvis också njuta av utsikten över staden från Gellertberget. Här uppe ligger den berömda Fiskarbastionen och ”gräddhyllan” med de fina gatorna. Vi avslutar rundturen i den stora och välkända saluhallen från slutet av 1800-talet. Här hittar vi Ungerns berömda paprika, vitlök, salami, bakverk, vin och massor av andra godsaker. Lunchen äter vi ombord på fartyget och sedan står eftermiddagen till eget förfogande – julmarknad, saluhallen, shopping eller kanske bara avkoppling ombord!  Men missa inte Budapests härliga julmarknader. Här finns över 120 julbodar fyllda med konsthantverk, handgjort julpynt och givetvis ett stort och spännande urval av ungerska läckerheter. Pröva det traditionella potatisbrödet Lángos, en kryddig korv eller en av de söta ingefärakakorna, Kürtöskalács, allt tillsammans med doften från grillen där kastanjerna rostas. Dessa typiska läckerheter kan med fördel sköljas ned med traditionella päronsnapsen Palinka. Gastronomiskt är julmarknaden i Budapest en av de mest spännande i Europa med en härlig blandning av moderna inslag och de gamla traditioner som gör just julen så speciell.
Lite senare på kvällen är det dags för ”Kaptenens Gala-Middag” i restaurangen ombord. När vi avnjutit måltiden så anordnas en konsert med violin och piano ombord i loungen, ett härligt sätt att runda av en innehållsrik dag.
Inkluderade måltider denna dag: Frukost, lunch och middag.

Extra arrangemang:
Klipphospitalet
På eftermiddagen gör vi ett besök i ett av Budapests mest fascinerande historiska monument. Mitt inne i staden under Budaslottet ligger ett nödsjukhus som byggdes in i den råa klippan under 1930-talet. Sjukhuset var i drift och drev en helt fungerande verksamhet fram till 60-talet och finns idag kvar precis som det såg ut då. I de gamla underjordiska rummen får vi en unik inblick i hur sjukhuset fungerade speciellt under 2:a världskriget. Över 200 vaxfigurer finns uppställda och bidrar till att besöket blir verklighetstroget och sätter fart på fantasi och egna bilder. En gripande förmiddag som alltid uppskattas.

Dag 5
Efter frukost har det blivit dags att checka ut och lämna vårt fartyg. Men ännu finns det några timmar Här blir det mer möjlighet att njuta av staden, äta lunch och kanske klara av de sista julklappsinköpen innan vi åker till flygplatsen. På eftermiddagen lyfter Swissair och vårt flyg tar oss via Zürich till Köpenhamn. Vi landar vid strax efter 19 och på flygplatsen tar vi farväl av nyfunna resvänner, tackar för denna gång och önskar varandra en riktigt God Jul.
Inkluderade måltider denna dag: Frukost.

Avresor