Skip to main content

Värmland & Dalslands Kanal

Ack Värmeland du sköna….välkomna med på denna resa till det sevärda och upplevelserika Värmland. Här finns den svenska älven, de stora skogarna, sjöarna och de små fina gårdarna och Lars Lerins konst, som vi ser på Sandgrund. Han anses vara Nordens främsta akvarellkonstnär! Vi får höra om Gustaf Frödings liv på Alsters Herrgård, titta och kanske handla högklassiga produkter på Klässbols Linneväveri. Ett besök på Selma Lagerlöfs Mårbacka hinner vi också med och lär känna Selma inte bara som författare utan också som kvinna och företagare. Blommor njuter vi av i Rottneros blomsterpark och vi ska också ta oss till Långbans gruvby. En av världens mineralrikaste platser. Här har järnmalm brutits sedan 1500-talet fram till 1970. I Filipstad handlar vi knäckebröd på Wasa knäckebrödsfabrik. Vi bor i Karlstad tre nätter och resan avslutas med en härlig båttur på Dalslands Kanal där vi slussar genom tretton slussar till Håverud, ombord njuter vi av en härlig lunch. En härlig resa i vårt vackra Sverige.

Fritextsökning

Dagsprogram

 • Dag 1: HEMORTEN – KARLSTAD

  Vi startar på morgonen och kör E6:an upp genom Dalsland. Vi stannar någonstans för förmiddagskaffe innan vi kommer till dagens första besök som är Linneväveriet i Klässbol. Väveriet startade 1920 och drivs nu av tredje generationen. I butiken finns handdukar, dukar och servetter att handla för den som så önskar. Här visar man tillverkningen av deras högklassiga produkter, som bl.a. levereras till slottet och Nobelfesterna. Sedan går vår resa vidare till Rackstadmuseet i Arvika. Till Värmland och den lilla sjön Racken, strax utanför Arvika, kom konstnärerna omkring förra sekelskiftet och här kan ni få se de berömda målarnas verk och dessutom konsthantverk av hög klass. Fram emot kvällen kommer vi fram till Karlstad och vårt hotell som ligger centralt. Här väntar övernattning och en god middag på oss.

 • Dag 2: SUNNE

  Efter frukost blir det besök på Alster Herrgård, Gustaf Frödings minnesgård som är en 1700-tals herrgård i vacker naturmiljö med utsikt över Vänern. Den är mest känd som diktaren Gustaf Frödings födelsehem. På huvudbyggnadens övervåning finns en utställning om Gustaf Fröding. Nu beger vi oss norrut mot Rottneros park. Det som en gång var Ekeby i Gösta Berlings saga är nu en av Nordens vackraste blomster- och skulpturparker. Här får vi en rundvisning som ger en fascinerande berättelse om Rottneros Park, dess historia och de 100-tals skulpturer som finns här, utförda av antika och moderna mästare. Här bir det också tillfälle att äta lunch på egen hand i caféet. Mätta och belåtna åker vi vidare till Selma Lagerlöfs Mårbacka. Här får vi en guidad visning och lär känna Selma inte bara som författare utan också som kvinna och företagare. Därefter återvänder vi till Karlstad och vårt hotell som serverar oss en god middag.

  SUNNE
 • Dag 3: GRUVOR, KNÄCKEBRÖD OCH KONST

  Denna dag lämnar vi Karlstad och kör till Filipstad där vi ska besöka Långbans Gruvby. En av världens mest mineralrikaste platser med en historia som började för 1,8 miljarder år sedan .Här har järnmalmbrutits sedan början av 1500-talet och så sent som på 1970-talet tystnade gruvdriften. Gruvbyn lever däremot vidare än idag med sina byggnader och mineralsamling, utställningar och vacker natur. Vidare åker vi in till Filipstad för att besöka Wasa knäckebrödsfabrik. Här i Filipstad har de bakat Knäckebröd sedan 1931 och ni kan vandra genom deras historia i knäckebrödsmuseet. Vi får en presentation av verksamheten innan vi äter en god lunch här. Mätta och belåtna finns det möjlighet att handla i fabriksbutiken, knäckebröd och Barilla pastaprodukter. Därefter är det åter dags att återvända till Karlstad för att besöka Lars Lerin museet. Sandgrund är Lars Lerin’s permanenta konsthall, belägen i Karlstad i den ombyggda restaurangen Sandgrund. Här kan du se Lars Lerin’s utställning. Han anses vara Nordens främsta akvarellkonstnär och en av de mest framstående i världen, han arbetar även i andra tekniker och är känd för enastående begåvning och produktivitet. På kvällen äter vi gemensam middag på hotellet.

  GRUVOR, KNÄCKEBRÖD OCH KONST
 • Dag 4: KARLSTAD – DALSLANDS KANAL - HEMORTEN

  Frukost på morgonen innan vi lämnar Karlstad för denna gång. Vi tar oss till Bengtsfors i Dalsland och där ska vi ta oss ombord på M/S Storholmens båt på en vacker tur genom Dalslands Kanal ner till Håverud. Vi färdas över mörka vatten, längs trolska skogar och brusande forsar men också förbi bruksorterna Billingsfors och Dals-Långed. Under vår 3 timmar långa färd passerar vi 13 slussar och vi blir också serverade en god lunch ombord. I Håverud tittar vi på den magnifika akvedukten. Därefter styr vi hemåt och det blir ett kaffestopp innan vi når våra hemtrakter.

  KARLSTAD – DALSLANDS KANAL - HEMORTEN

Karta

Hotell

Scandic Karlstad City
Scandic Karlstad City
Scandic Karlstad City*** Här bor du i det gamla polishuset mitt i stadspulsen. Gångavstånd till både affärer, caféer och restauranger.